Kategorie
-
Zelenina a ovoceČerstvá semínka skladem
Přes 1000 druhů tradičních i hybridních odrůd
- RajčataPřes 150 druhů čerstvých semen skladem
-
Papriky a chilli
Více než 130 druhů čerstvých semen skladem
- BIO produkty
- Zelenina - sadbaNaskladnili jsme čerstvé sazečky!
- Okrasné rostlinyNejširší nabídka jarních cibulovin
-
Travní a luční směsiSemena od renomovaných dodavatelů
Vybírejte z více než 160 druhů osiva
-
Bylinky a přírodní produkty
Více než 400 druhů semen i sušených plodů
- Microgreen a klíčky
- Exotické plody
- Užitkové rostliny
- Masožravé rostliny
- Stromy a keře
- Speciální substráty
- Hnojiva a ochrana rostlin
- Pomůcky k pěstování
- Dárkové poukazy a balíčky
- Knihy
-
Přes 1000 druhů tradičních i hybridních odrůd
-
-
Více než 130 druhů čerstvých semen skladem
-
-
-
-
Vybírejte z více než 160 druhů osiva
-
Více než 400 druhů semen i sušených plodů
-
-
-
-
-
-
Dýně máslová Butterbaby F1 PMT - Cucurbita...
Cuketa Bush Baby F1 Marrow - Cucurbita pepo -...
Okurka Profi F1 - Cucumis sativus - prodej...
Orlíček William Guiness - Aquilegia - prodej...
BIO Vigna hranatá - prodej bio semen na klíčení...
Zelené hnojení - Bílý jetel - prodej semen - 60 g
Chilli Scorpion Moruga Caramel - Capsicum chinense - prodej semen - 5 ks
Chilli Trinidad Scorpion Moruga Caramel je drobná odrůda chilli papriček, pocházející z Karabiku.
Rostlina dorůstá pouze 45–65 cm a plodí asi 5 cm velké vrásčité plody, které mají karamelovou barvu a citrusovou vůni.
Odrůda patří mezi extrémně pálivé, s SHU 1 200 000–2 000 000 jednotek.
Papričky se používají hlavně k dochucování omáček nebo polévek.
Výsev:
S předpěstováním semen je možné začít v únoru nebo březnu. Rostlina potřebuje 6–9 měsíců aby vyrostla a začala vytvářet plody, proto musíme začít včas.
Klíčení trvá cca 2–3 týdny, u některých odrůd až 6 týdnů.
Vhodná teplota pro tropické odrůdy (rodu Chinense) je 24–32 °C, odrůdám Annuum stačí teplota 20–24 °C. Nejdůležitější je udržovat teplotu konstantní, takže rostlinu není vhodné umístit na parapet nebo na topení. Papriky jsou světlomilné rostliny, potřebují tedy dostatek světla pro svůj zdravý růst.
Semena sázíme nejlépe do speciálního substrátu pro chilli papričky do hloubky maximálně 0,3 cm. Substrát používáme vždy spařený. Půdu udržujeme dostatečně zavlaženou, avšak ne přemokřenou. V době dozrávání plodů můžeme zálivku omezit, čímž zvýšíme pálivost plodů a zabráníme popraskání.
Rostlinu můžeme přesunout v době, kdy již nehrozí ranní mrazy. Ideální je to po druhé polovině května, při venkovních teplotách okolo 25 °C. Venkovní stanoviště by mělo být dostatečně slunečné a chráněné, případně vysazujeme do skleníku.
Pro pěstování je vhodná hlinitopísčitá, humózní a provzdušněná půda. Půdu není nutné přehnojovat, pro chilli papričky je nejdůležitější rozvinutý kořenový systém. Toto podpoříme například pomocí mykorhizy, což je technika využívající symbiotický vztah mezi rostlinou a houbami, a zvyšuje propustnost živin směrem k rostlině.
Pro pěstování ve skleníku je vhodné prokypřit půdu pískem nebo perlitem. Na podzim ji můžeme prohnojit např. vermikompostem nebo slepičincem.
Chilli Carolina Reaper yellow je hybridní chilli paprička původem z Ameriky. Jedná se o extrémně pálivou odrůdu, která vznikla křížením Habanero Yellow a Naga Moricho.
Obsah SHU je 2 000 000 jednotek a řadí se k nejpálivějším papričkám na světě.
Žluté plody mají délku 2–6 cm. I přes extrémní pikantnost, mají papričky svěží citrusovou chuť i vůni.
Pěstování není nijak náročné. Jelikož má odrůda nižší vzrůst, je vhodná k pěstování také v truhlících na balkonech či terasách.
Doba zrání je přibližně 90 dní.
Chilli Bhut Jolokia je vysoce pálivá chilli paprička původem z Indie. Ve své domovině se hojně využívá jako homeopatikum nebo jako ochrana při extrémně teplém počasí.
Rostlina dorůstá výšky 45–120 cm, záleží na pěstebních podmínkách. Plodí oranžové plody nepravidelného tvaru, které mají délku 5–8 cm.
Jedná se o vysoce výnosnou odrůdu, která se využívá do indických jídel a kari pokrmů. Má aromatickou chuť s ovocným nádechem.
Tato odrůda je vhodná k sušení nebo k dochucování dezertů.
Obsah SHU je více jak 1 000 000 jednotek.
Doba zrání je přibližně 100 dní.
Chilli Brazilský pepř Ghost pepper je exotická odrůda pocházející z Brazílie. Tento vysoce výnosný hybrid vznikl zkřížením odrůd Bhut Jolokia, 7 Pot Douglah a Trinidad Scorpion.
Rostlina může dorůstat výšky až kolem 100–120 cm. Její plody mají rozmanitý tvar a velikost. Barva plodů bývá tmavě červená až čokoládově hnědá.
Patří mezi extra pálivé odrůdy, SHU je přibližně 1 400 000 jednotek.
Chilli Bleeding Jigsaw je odrůda nové chilli papričky, která patří mezi ty nejpálivější.
Dorůstá do výšky kolem 60–80 cm a má keřovitý růst. Plody jsou jasně oranžové barvy a silně aromatické.
Má široké využití především v kulinářském odvětví a díky svému vzhledu působí i dekorativně.
Vegetační doba je přibližně 90 dnů.
SHU se pohybuje v rozmezí od 1 500 000 do 2 200 000 jednotek.
Chilli 7 Pot Primo je vhodná pro pěstování v interiéru i ve skleníku.
Jedná se o jednu z nejpálivějších chilli papriček na světě, která byla pojmenována po svém šlechtiteli v USA roku 2005.
Rostlina je poměrně mohutného vzrůstu, dorůstá až do výšky 130 cm a šířky 100 cm.
Plodí červené jehlanovité papričky o průměru 3–5 cm, které mají typický ocásek.
Vegetační doba je asi 130 dní.
SHU je přibližně 1 500 000 jednotek. Což ji dělá 300x pálivější, než chilli Jalapeno.
Okrasná paprika Salsa je jednoletá rostlina v mixu barev od žluté, oranžové až po červenou.
Jedná se o letní i podzimní hrnkovou kulturu. Má malé zašpičatělé plody s pevnou a hladkou slupkou.
Na rostlině vydrží plody celkem dlouho a v průběhu dozrávání mění svou barvu.
Vzhledem k vysoké pálivosti nejsou vhodné ke konzumaci.
Chilli Thai Hot Birds Eye je jednou z extra pálivých papriček, která se s oblibou používá v pokrmech thajské a indické kuchyně.
Plodem jsou silně aromatizované a štíhlé papričky s délkou kolem 7,5 cm. Lze je využít k autentickému dochucení asijských polévek, omáček, salátů, kari a smažených pokrmů.
Pro tuto chilli papričku je typický kompaktní růst.
Na Scovilleho stupnici pálivosti má hodnotu mezi 100 000 a 225 000 SHU – je řazena mezi výrazné a pálivé kultivary.
Chilli Apocalypse Red je chilli paprička, která v sobě svým jedinečným vzhledem snoubí druhy Ghost Pepper, Trinidad Moruga a Carolina Reaper.
Plody jsou červené, jinak tvarované, mnohdy i pokroucené.
Pálivost je pravděpodobně srovnatelná s druhem Carolina Reaper, která je na Scovilleho škále v rozmezí 1,4–2,2 milionu SHU. Pro tuto odrůdu však zatím nebyly přesné jednotky stanoveny.
Chuť této papričky je typicky ovocná, ale vzápětí přehlušena velmi intenzivní a dlouhodobou pálivostí.
Chilli 7 Pot Primo je vhodná pro pěstování v interiéru i ve skleníku.
Jedná se o jednu z nejpálivějších chilli papriček na světě, která byla pojmenována po svém šlechtiteli v USA roku 2005.
Rostlina je poměrně mohutného vzrůstu, dorůstá až do výšky 130 cm a šířky 100 cm.
Plodí červené jehlanovité papričky o průměru 3–5 cm, které mají typický ocásek.
Vegetační doba je asi 130 dní.
SHU je přibližně 1 500 000 jednotek. Což ji dělá 300x pálivější, než chilli Jalapeno.
Chilli Naga Viper je odrůda pocházející z Anglie.
Rostlina dorůstá výšky 120–140 cm a nejlépe se jí bude dařit ve skleníku. Papričky jsou velké až 6 cm a zralé mají sytě červenou barvu a jsou výrazně zvrásněné.
Odrůda patří mezi jednu z nejpálivějších odrůd, její SHU je až 1 382 118 jednotek. Tyto papričky se využívají zejména k sušení nebo k přípravě pálivých omáček.
Doba zrání je okolo 100 dní.
Chilli Apocalypse Red je chilli paprička, která v sobě svým jedinečným vzhledem snoubí druhy Ghost Pepper, Trinidad Moruga a Carolina Reaper.
Plody jsou červené, jinak tvarované, mnohdy i pokroucené.
Pálivost je pravděpodobně srovnatelná s druhem Carolina Reaper, která je na Scovilleho škále v rozmezí 1,4–2,2 milionu SHU. Pro tuto odrůdu však zatím nebyly přesné jednotky stanoveny.
Chuť této papričky je typicky ovocná, ale vzápětí přehlušena velmi intenzivní a dlouhodobou pálivostí.
Chilli Trinidad Scorpion Moruga Chocolate byla donedávna nejpálivější odrůdou chilli papriček (od roku 2012) a pochází z Trinidadu.
Její plody mají délku až 8 cm a jsou velmi aromatické.
Vůně je klasická po citrusech, chuť je oproti červené verzi sladší a pocitově příjemnější.
Rostlina dorůstá do max. výšky 60 cm.
Pálivost je přes 2 000 000 jednotek SHU.
Chilli Trinidad Scorpion Moruga žluté je jedna z nejpálivějších odrůd na světě.
Rostlina v příznivých podmínkách může dorůstat až výšky 1,5 m. Plody mají neobvyklý tvar s promáčknutím a špičatým výrůstkem na konci, připomínajícím ocas škorpióna. Zralé mají sytě žlutou barvu.
Odrůda patří mezi extrémně pálivé, SHU je až 2 000 000 jednotek. Papričky mají výbornou chuť s ovocným nádechem, hodí se proto jako koření nebo k dochucování omáček.
Doba zrání je přibližně 120 dní.
Chilli paprika Bhut Jolokia je odrůda pocházející z Indie. Rostlina dorůstá výšky okolo 100–150 cm a můžeme ji pěstovat ve venkovním záhoně nebo i doma ve větším květináči. Odrůda není mrazuvzdorná.
Plody jsou 5–8 cm dlouhé se slabší stěnou a zráním dostávají žlutou barvu.
Paprička patří mezi jedny z nejpálivějších na světě a má pálivost více jak 1 000 000 SHU jednotek. Je vhodná na přípravu všech indických jídel nebo kari pokrmů, kterým dodá perfektní ovocné aroma.
Doba zrání je přibližně 60 dní.
Chilli Bhut Jolokia je extrémně pálivá odrůda chilli papričky, původem z Indie.
Rostlina dorůstá výšky okolo 100–150 cm a hodí se pro pěstování v záhoně, ale lépe se jí bude dařit v květináči. Není mrazuvzdorná.
Plody jsou 5–8 cm dlouhé a mají typický hrbolatý tvar. Jejich barva se mění se zráním od zelené až po čokoládově hnědou.
Papričky této odrůdy řadíme mezi extrémně pálivé (pálivost SHU až 1 000 000 jednotek). Chuť je velmi aromatická a využívá se především pro přípravu pokrmů indické kuchyně.
Chilli Trinidad Scorpion Moruga žluté je jedna z nejpálivějších odrůd na světě.
Rostlina v příznivých podmínkách může dorůstat až výšky 1,5 m. Plody mají neobvyklý tvar s promáčknutím a špičatým výrůstkem na konci, připomínajícím ocas škorpióna. Zralé mají sytě červenou barvu.
Odrůda patří mezi extrémně pálivé, SHU je až 2 000 000 jednotek. Papričky mají výbornou chuť s ovocným nádechem, hodí se proto jako koření nebo k dochucování omáček.
Doba zrání je přibližně 120 dní.