×

Kategorie

Naposledy zobrazené
Žádné položky

Křen selský - Armoracia rusticana - prodej kořenových řízků - 1 ks

×

Křen selský je oblíbenou kořenovou zeleninou původem ze západní Asie a jihovýchodní Evropy.

Rostlina dorůstá výšky až 1 m a má bohaté bílé květenství.

Pěstuje se hlavně kvůli svým kořenům, které jsou velmi zdravé a plné vitamínů (A, C a další). Využití ale najdou i jeho listy, které jsou vhodné jak ke konzumaci, tak při obkladech nebo tinkturách.

Balení obsahuje 1 ks kořenového řízku.

Číst víceShow less
108 Kč s DPH
Skladem
Kód zboží:
2001028
Přidat k oblíbeným
Popis

Křen je mohutná rostlina s lesklými listy a bohatě rozvětveným květenstvím. Rozmnožuje se řízkováním kořene, který má velkou regenerační schopnost. Abychom dosáhli kýženého výsledku v podobě silného kořene, můsíme v průběhu celého pěstování odstraňovat malé vedlejší kořínky

Stanoviště vybíráme slunné nebo polostinné, s vlhkou půdou bohatou na živiny. Půdu je potřeba dobře připravit a prohnojit kvalitním kompostem. 

Existují dva způsoby pěstování křenu, jednoleté a víceleté.

Jednoleté pěstování spočívá v sázení asi 1 cm silných kořenů. Ty na podzim uložíme do bedýnky s pískem na chladné místo, necháme přezimovat, a na jaře otrháme tenké kořínky a připravíme si řízky o délce asi 20 cm. Ty sázíme šikmo do hloubky asi 15 cm, horním koncem řízku směrem na povrch půdy. Koncem června kořeny odhrneme, odstraníme tenké kořínky a zase přihrneme. Sklízíme co nejpozději na podzim.

Víceleté pěstování spočívá v sázení řízků, které mají minimálně 2 cm tloušťku a délku kolem 10 cm. Sázíme je na podzim nebo brzy z jara, do hloubky 15 cm a asi 0,5 m od sebe. Když se objeví výhony, zeminu odhrneme a odkopeme všechny výhony a necháme jen dva, odstraníme také tenké kořínky. Totéž zopakujeme v létě. Na podzim, až listy zhnědnou, můžeme sklízet křen. Odhrneme zeminu, odkopeme konzumní vrchol a zbylou část opět přikryjeme. Takto může křen zůstat na jednom místě až 10 let

Číst víceShow less
Detaily produktu
2001028

Parametry

Barva květu
Bílá
Výsev / výsadba
Březen
Duben
Listopad
Říjen
Stanoviště
Slunečné
Pěstování
Venku
BIO kvalita
Ne
Vegetační doba
Letničky
Trvalky
Odrůda
Nehybridní
Sklizeň
Listopad
Říjen

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se