×
Hledat v našem blogu

Jedlá zahrada na terase, aneb jak osázet balkón podle orientace na různé světové strany

Poradíme, co jedlého můžete pěstovat, ať už je váš balkón orientovaný na sever nebo na jih. Práci si navíc zjednodušíte, když si opatříte samozavlažovací květináče. Při zalévání se řiďte počasím – čím vyšší teplota, tím více je třeba zalévat, ale pamatujte, že každá rostlina má spotřebu vody jinou. Záleží také na velikosti a materiálu květináče.

Máte balkón na jižní straně? Bude ideální pro pěstování rostlin středomořského typu. Na jižní straně bývá slunce nejsilnější. Veškeré rostlinstvo je potřeba chránit před poledním sluncem a vydatně zalévat. Na jižním balkoně se bude výborně dařit bylinkám, jako jsou levandule, rozmarýntymián či oregano, jsou nenáročné a snesou hodně slunce. Zajistíte-li jim navíc propustnou půdu s přídavkem písku, nemusíte je ani hnojit. Pro pěstování na jižní straně jsou ideální taktéž rajčata nebo papriky. Zaléváme je tak, aby byl substrát vlhký (v příliš suchém substrátu uschnou, v mokrém naopak shnijí). Aby byla iluze středomoří dokonalá, nechejte stěny porůst vínem nebo vistárií. Vytvoříte si tak příjemný koutek, kde budete nejen rádi zahradničit, ale také relaxovat.

Že je Vaše terasa orientovaná na sever a nic zde neporoste? Omyl, na severním balkoně se zaměřte na pěstování bylinek. Pěstování rostlin na balkóně orientovaném na sever je velkou výzvou. Dařit se zde bude bylinkám, které nejsou tak náročné na slunce. Poroste tu pažitka, petržellibeček nebo například medvědí česnek. Stejně tak listové saláty, jako je polníčekmangold nebo špenát, bohaté na vitamíny, je možné zasadit na severní straně. Zkusit můžete pěstování lichořeřišnice nebo měsíčku, které jsou také jedlé a navíc léčivé.

Máte-li balkón na západ, zkuste vysadit drobné ovoce – rybízy, angrešty, lesní jahodník. Pokud keře, vysadíte brzy na jaře nebo na podzim, když ještě nemají listy, ovoce se vám odvděčí lahodnou chutí. V letních měsících si potom pochutnáte na sladkých plodech. Z bylinek se tady bude dařit meduňcepetrželi či bazalce. Do nádob můžete vysít i zeleninu, např. ředkvičky, které jsou bohaté na vitamín C. Jejich velkou výhodou je sklizeň již šest týdnů od výsevu.

Pro zelenou oázu je nejideálnější východní balkon. Pěstovat tady můžete i náročnější rostliny, jako je petržel, pažitka nebo šalvěj. Jak na podzim, tak na jaře vysaďte listové saláty a ředkvičky, v létě popínavé fazole, hrášek, keříková rajčátka, papriky, ale i jahody. Zajistíte-li rostlinám dostatečnou zálivku, můžete na východním balkoně pěstovat v podstatě cokoliv.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se