×
Hledat v našem blogu

Blahovičník čili eukalyptus nebývá napadán škůdci

Vonné silice osvěžují, částečně desinfikují a aromatizují vzduch. Eucalyptus, blahovičník jinak česky nazývaný také eukalyptus, je rod obsahující více než 700 druhů subtropických až tropických stromů nebo keřů patřících do čeledi myrtovitých. Pochází z Austrálie a přilehlých oblastí, kde také tvoří 95 % lesů. V těchto oblastech jde o rychle rostoucí dřevinu (strom i keř), obvykle jsou to však vysoké vždy zelené stromy s přímým nebo slabě větveným kmenem.

V našich podmínkách není zimovzdorný, pěstujeme ho jako nádobovou rostlinu. Jeho typickým znakem je různolistost, mladá a stará rostlina má listy odlišného tvaru (mladá rostlina má listy měkké, šedomodré, vejčitého tvaru, vstřícné, starším rostlinám narůstají listy střídavé, podlouhlé, kožovité).

Z mnoha druhů blahovičníku patří k nejznámějším např.: Blahovičník Gunnův (Eucalyptus gunnii), Blahovičník citroníkový (Eucalyptus citriodora) nebo Blahovičník kulatoplodý (Eucalyptus globulus).

Rostliny lze celoročně pěstovat v bytě nebo během léta umístit na zahradě či terase a na zimu je uklidit do chladné místnosti (vhodnější je chladné zimování, rostliny se tak nevytahují). Semena vyséváme od jara do poloviny léta, nejlépe jednotlivě do květináčků o průměru asi 8 cm. Na půdu není eukalyptus náročný, vyhněte se jen těžkým jílovitým půdám. Mladé rostlinky nesnášejí přímé slunce a mají citlivý kořenový systém, přesazujeme je proto až příští rok na jaře, když dosáhnou výšky 15 cm, při přesazování nesmíme porušit kořeny. Stanoviště rostlinám vyhovuje světlé až slunné. Na slunném stanovišti mají rostliny v létě vyšší spotřebu vody. V zimě zaléváme opatrně, až když rostliny začínají na vrcholcích trochu vadnout (trvalé přemokření má za následek černání konců nejmladších listů, až úhyn rostliny). Rostliny je třeba formovat zaštipováním letorostů, nemají totiž přílišný sklon k větvení. Přihnojujeme plným hnojivem podle návodu, nebo mulčujeme nad kořeny dobře uleželým kompostem (až rostliny od stáří půl roku).

Blahovičník se pěstuje zejména pro aromatické látky v listech, které mají příznivé účinky na dýchací ústrojí (silice eukalyptolu). Bylinné přípravky se využívají k léčbě zánětu průdušek, kašle, nachlazení nebo zánětu vedlejších nosních dutin.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se