×
Hledat v našem blogu

Zimní cibule neboli ošlejch, je skvělým zdrojem vitamínů

Cibule zimní, sibiřská, sečka nebo také ošlejch (Allium fistulosum) patří mezi cibulovou zeleninu z čeledi amarylkovitých. Jedná se o vytrvalou rostlinu – na rozdíl od „klasické“ cibule, která je dvouletá. Původem je z Asie, byla pravděpodobně vypěstována z blízkého druhu Allium altaicum. Do Evropy se dostala v 16. století přes Rusko, přestože ji v Číně pěstovali už před 2000 lety.

Jelikož na stejném stanovišti vydrží zimní cibule 10–15 let, před výsadbou půdu pečlivě zpracujte. Půdu zbavte plevelů a zapracujte do ní kompost nebo kombinované hnojivo s vápníkem. Půdu volte lehkou až středně těžkou, nepříliš vlhkou. Stanoviště by mělo být slunečné. Vysévat lze semena nebo sázet ze sazečky brzy na jaře, v srpnu a i později na podzim. Množit se dá dělením trsů. Půdu udržujte v bezplevelném stavu do jejího plného vzrůstu, poté již zvláštní péči nevyžaduje. Kvete od druhého roku. Kvetoucí duté stonky se však ke sklizni nehodí, proto je vylamujte (lze je nechat vysemenit). Zimní cibuli je také také možné rychlit v květináči na okně či ji pěstovat v truhlíku na terase nebo balkoně. Zimní cibule je mrazuvzdorná a raší velmi časně. Když si ji pěstujete, můžete ji využívat po celý rok, roste totiž pomalu a i pod sněhem.

Zimní cibule je k zakoupení v mnoha kultivarech. Jak pro klasickou sklizeň, tak i pro svazkování je ideální odrůda Bajkal. Zejména pro nať se pěstuje odrůda Gerda a výtečná je i odrůda Augusta, která dokáže přezimovat i ve větších mrazech. Její velkou výhodou je krátká vegetační doba.

Průběžně, po celou dobu vegetace, můžete provádět sklizeň zelené natě. Používáme ji podobně jako u naťové cibule nebo pažitky. Využít je možné i mladé cibulky – zvláště na jaře, kdy sklízíme celé rostliny, používáme je stejně jako mladou cibuli kuchyňskou (zelenačku). Chuť má jemnější než klasická cibule kuchyňská a je velmi šťavnatá.

Ošlejch má několikanásobně vyšší podíl vitamínu C, než cibule kuchyňská. Obsahuje karotenoidy, vápník a silice s obsahem síry. Stejně jako cibule kuchyňská obsahuje fytoncidy (rostlinná antibiotika), pomůže i při nechutenství a zažívacích potížích

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se