×
Hledat v našem blogu

Popínavý špenát můžete uždibovat od jara do podzimu.

Malabarský špenát (Basella rubra), neboli popínavý špenát. Jde o poměrně neznámou, ale o to víc zajímavou zeleninu s lehce načervenalými listy. Tato až dva metry vysoká popínavka pochází z Asie, v Evropě se asi nejvíce pěstuje ve Francii. V našich podmínkách ji lze pěstovat jak ve skleníku, tak i volně na záhonu. Chuť je lehce nakyslá, někomu může připomínat i chuť křehké sladké kukuřice a je více šťavnatý než klasický špenát.

Semínka vyséváme zhruba na přelomu března a dubna a předpěstované sazeničky, které jsou po zmrzlých, tedy ve druhé polovině května vysadíme na stanoviště. Popínavý špenát je velice náchylný na namrznutí. Stanoviště vybereme slunečné, čím více tepla a slunce, tím lépe. Rychleji tak špenát poroste, ale musíme mu dopřát i dostatek vláhy. Vhodná je také ochrana před vysycháním v podobě mulče. Aby se mohl pnout, poskytneme mu oporu – provázek, bambusovou tyč … Po celou sezónu sklízíme jednotlivé lístky, postupně dorůstají další a další. Dospělá rostlina bohatě kvete, a tak je na ní spousta semínek. Necháte je dozrát, usušíte a uložíte na další rok. Největší výhodou je, že i na malém prostoru můžete zasadit velké množství rostlin a sklízet tak po dlouhou dobu neuvěřitelné množství zelených křupavých lístků a výhonků. Dařit se mu bude i při pěstování v nádobách, ať už na balkóně nebo parapetu okna – musí se však častěji hnojit, mít dostatek světla a oporu.

Náš tip:

Máte-li skleník, část sazenic ponechte v něm a část vysaďte po zmrzlých ven. Ve skleníku rostou rostlinky rychleji a tak lze první úrodu sklízet již v květnu. Ve skleníku rostliny ponecháme cca do června, než je přerostou okurky. Mezitím však dorůstají rostliny venku. Když se uvolní na konci léta místo ve skleníku, můžete si udělat několik „řízků“ z venkovních rostlin a dát je tam (velice rychle zakoření a poskytnou úrodu až do prvních mrazů).

Špenát má vysoký obsah vitamínu A, C a minerálů (kalcia a železa). Mladé lístky jsou vhodné do míchaných salátů, smoothie a čerstvých zeleninových šťáv. Tepelně upravené listy a výhonky lze použít všude tam, kde bychom použili klasický špenát nebo mangold. Hodí se třeba jako příloha k uzenému masu. Skvělá je kombinace s rajčaty a sýrem ve slaném koláči.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se