×
Hledat v našem blogu

Náprstník červený - krásná, ale prudce jedovatá rostlina

Digitalis purpurea neboli náprstník červený je dvouletá, prudce jedovatá rostlina patřící do čeledi jitrocelovitých. Rostlina je 60–150 cm vysoká a její české jméno je odvozeno od typického tvaru květů, podobných náprstku. Podobně je odvozeno latinské jméno – Digitalis – od slova digitus = prst. Názvem „digitalis“ jsou obecně označované i výtažky z listů této rostliny obsahující látky ovlivňující činnost srdce.

Rostlina první rok vytváří pouze přízemní růžici listů, druhý rok vyžene přímou, šedě plstnatou, zelenou až tmavočervenou lodyhu. Květy se objevují v červnu až srpnu a květenství tvoří dlouhý jednostranný hustý hrozen. Trubkovitě zvonkovité květy jsou většinou nachové, uvnitř s četnými tmavě fialovými až červenými, bíle ohraničenými skvrnami. Byla vyšlechtěna spousta různě barevných odrůd. Plodem je tobolka.

V přírodě ho najdeme na prosluněných pasekách, kamenitých zarostlých stráních a ve světlých lesích od pahorkatin po hory. Vyhovují mu vlhké kypré půdy, slabě kyselé, mohou být i kamenité, s vysokým obsahem humusu. Chceme-li si ho sami vypěstovat, semínka vyséváme od dubna do června. Jsou velice drobná, nemusíme je tedy ani pokrývat zeminou, vyklíčí asi za čtrnáct dní. Na trvalé místo vzešlé rostlinky vysadíme na podzim, nebo vyséváme již rovnou na stálé stanoviště. Vypadají lépe ve skupinách než jako jednotlivé solitéry. Uplatní se jak v trvalkových záhonech, tak jako doplněk tmavších koutů, či v pozadí skalek. Skupinky rostlin se dobře vyjímají před tmavými keři. Dobře je doplní plaménky, lupiny, třapatky, stračky, zvonky, divizny, různé druhy vysokých trav, kapradiny a další trvalky a letničky.

Jako droga se užívají sušené listy k přípravě nálevů a tinktury. Účinné jsou hlavně glykosidy digitoxin a digoxin v nich obsažené. V přesně určených dávkách slouží tyto přípravky jako účinný lék na některé srdeční choroby. Při nesprávném použití je to však vysoce účinný jed, čehož bylo využíváno zejména ve středověku. Vzhledem k tomu, se nedoporučuje používat přípravky z náprstníku amatérsky!, bez dohledu lékaře nebo zdravotníka. Droga je ve farmakologickém průmyslu také surovinou k izolaci chemicky čistých glykosidů pro výrobu léků. V homeopatii je užívána k léčení srdeční slabosti, při poruchách ledvin, depresi, nespavosti a při migréně.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se