×
Hledat v našem blogu

Nedaří se vám pěstování palem?

A neděláte nějaké chyby? Nároky na pěstování jednotlivých druhů se můžou diametrálně lišit. Umístit na slunce, či do stínu? Zalévat hodně, nebo málo? Poradíme Vám.

Palmy jsou na zeměkouli rozšířené od pásma subtropů až po vysoké hory. V domácnostech pěstujeme většinou druhy z deštných pralesů, kde teplota neklesá pod 18 °C (potřebují ke svému životu teplo a vlhko), nebo palmy z pouštních oblastí se suchou půdou a minimem srážek. 

Palmám vyhovuje plné rozptýlené světlo, to znamená umístit je dál od okna. Většinu druhů můžete v létě pěstovat venku na terase nebo v zahradě. Zpočátku palmu umístěte do polostínu, třeba pod košatý strom, aby slunce nepopálilo listy. Druhy jako Areca, Chamaedorea, Rhapis a Howei rostou ve své domovině ve stínu pralesa, proto je na slunce nikdy nedáváme.

Ideální teplota pro pěstování záleží na druhu, většina palem snese běžné pokojové teploty od 20 do 23 °CDatlovníky (Phoenix), Chamaerops a Washingtonia snášejí i chladnější podmínky (teploty kolem 4 až 8 °C). Nesnášejí průvan a „studené nohy“. Nesvědčí jim ani chladná podlaha, ale to se dá řešit dřevěnou podložkou na kolečkách, která pomůže i s manipulací s většími rostlinami. Pěstujeme-li palmy v bytě, vegetační klid jim nemusíme dopřávat, pouze v případě, že je přemístíte do nevytápěné zimní zahrady nebo na chladnou chodbu, kde by teplota neměla klesnout pod +10 °C, omezíme i zálivku.

Palmy nesnáší přelití. Nadměrná zálivka se projeví hnědými skvrnami na listech, žloutnutí listů hlásí opak – palma trpí suchem. Substrát důkladně prolijeme vodou, jakmile se půda dostatečně provlhčí, zbylou vodu z misky vylijeme. Palmám v létě svědčí i rosení(suchý vzduch může být příčinou hnědnutí špičky listů). Palmy v létě zaléváme často a důkladně, jakmile substrát vyschne, v zimě v chladnějším prostředí je samozřejmostí snížená zálivka.

Dospělé palmy přihnojujeme vhodným minerálním dlouho působícím hnojivem, které rostlina vstřebá rychleji než organické. Hnojivo může být buď v prášku, nebo můžeme zvolit tyčinky a tablety, či pohnojit tekutým hnojivem. Živiny doplňujeme nejlépe od dubna do srpna, tak jak je běžné u ostatních pokojových rostlin.

Palmy nemají rády přesazování, přesadíme je, až když se už do květináče nevejdou. Nejpříhodnější doba k přesazování je od jara až do srpna. Květináč by měl být dlouhý, aby rostlina měla dostatek prostoru pro dlouhé kořeny. Na dno nasypeme substrát, palmu umístíme a okolo dosypeme zeminu. Po přesazení zalijeme.

Palmy nejčastěji napadají mšice, svilušky, třásněnky a puklice. Všem těmto škůdcům svědčí suchý a teplý vzduch, napadení rostlin proto zabráníme častým rosením listů. Pokud přesto dojde k napadení, palmu ošetříme speciálním chemickým přípravkem.

Tag: palmy
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se