×

Vhodným doplňkem podzimních trvalek jsou ocúny

Tato krásná cibulovina, která je typickou květinou podzimu, vytváří od srpna do konce října ostrůvky barev v nejrůznějších odstínech bílé, fialové a růžové. Přímo z půdy vyrůstají květní stvoly dlouhé až 20 cm, nesoucí pohárkovité květy. Ocúny můžeme vysázet i mezi půdopokryvné rostliny, pod dřeviny či do štěrkových ploch. Jistou podobu má se šafránem (Crocus), ale nemá s ním nic společného. Šafrány kvetou z jara, ocúny (Colchicum) jsou typickou květinou podzimu a jejich květy zakončují sezónu.

"Pozor, ocún je prudce jedovatý!"

Může způsobit i smrt, kdežto šafrán je chráněnou rostlinou, z níž se vytváří ono bájné koření. Na první pohled bychom možná rozdíl nepoznali, ocún má však 6 okvětních tyčinek, zatímco šafrán jenom 3. Po odkvětu vytváří šafrán listy, které přečkají zimu, ocúnu raší listy až na jaře.

Teď je ten správný čas pro jejich výsadbu. Naháčky, jak se ocúnům lidově říká, sázíme od srpna do konce října. Stanoviště vybereme v polostínu, s půdou bohatou na živiny. Cibulky sázíme do hloubky asi 15 cm. Od počasí se odvíjí, kdy se otevřou první poupata, platí jednoduchá úměra: čím nižší jsou teploty, tím dříve se objeví krásné květy. Ocúny lze vysazovat i do trávníků. Máte-li je tak zasazené, už od poloviny srpna byste měli se sekačkou objíždět místa, kde rostou, aby první poupata neskončila na kompostu. Po odkvětu rostlina zatáhne, postranní výhony se přemění v nové květní hlízy, z nichž v dalším roce vyraší nové postranní výhony. Tak se plocha, kde jsme je vysadily, promění časem v hustý koberec květů. Znovu o sobě dají ocúny vědět na jaře - podlouhlé listy jsou uspořádány do růžice okolo zeleného semeníku, který se vytváří od května do července. Období léta přečká ocún v podzemní hlíze, aby na podzim znovu rozkvetl (závislosti na druhu a odrůdě se květy začínají objevovat od srpna).

Ocúny vhodně doplní pozdní trvalky, jako jsou listopadky nebo podzimní hvězdnice.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se