×
Hledat v našem blogu

Vypěstujte si vlastní zdravou zeleninu

Především jen u zeleniny, kterou si vypěstujeme a sklidíme na vlastním záhonu nebo i ve vlastních pěstebních nádobách, máme jistotu, že byla vypěstována bez použití některých škodlivých chemických přípravků. Využívání vlastní zeleniny má dále tu výhodu, že Vám v létě stačí udělat pár kroků na zahradu a můžete si přinést čerstvé zeleniny, kolik potřebujete. Naopak zelenina prodávaná v supermarketech musela od pěstitele ke spotřebiteli mnohdy urazit i mnohasetkilometrové vzdálenosti. Jaké druhy zeleniny jsou na pěstování vhodné natolik, aby je zvládl vypěstovat i úplný začátečník?

Výběr druhů pro začátečníky se nebude příliš lišit od druhů zeleniny pěstovaných na českých zahrádkách nejčastěji. Jsou to druhy, které jsou nejen snadno pěstovatelné, ale mají zároveň široké využití v kuchyni. V zelinářské praxi se obvykle rozlišuje zelenina plodová, košťálová, kořenová a listová. Z plodové zeleniny při pěstování mnoho pozornosti nevyžaduje např. hrášek a okurky. O něco náročnější jsou rajčata, ale i jejich pěstování není žádná věda. Jednoduché je i pěstování většiny kořenové zeleniny, doporučit lze především mrkev, řepu a ředkvičky. Ze zeleniny listové se určitě vyplatí zkusit zelí a saláty. Od všech druhů zeleniny, které jsme si zmínili, existuje mnoho různých odrůd. U konkrétního druhu se mezi sebou jednotlivé odrůdy mohou lišit např. délkou vegetační doby (stupněm ranosti), různou velkostí, tvarem či barvou plodů (kořene) a dalšími vlastnostmi. K důležitým vlastnostem odrůd, jenž bychom mezi sebou měli porovnávat, patří také schopnost odolávat chorobám a škůdcům.

Pokud už jste se rozhodli pěstování zeleniny vyzkoušet, je druhým krokem nákup semen a osiv. Možností, jak se dá nakoupit osivo mnoha odrůd není málo. Ne všechny obchody však nabízí kvalitní semena. Mnoho zboží lze dnes levně pořizovat pomocí internetu, což je navíc velmi pohodlný způsob nákupu. I v případě prodeje osiv máme tuto možnost. Internetové stránky, na kterých naleznete širokou nabídku kvalitních semen, navíc za přijatelnou cenu, jsou např. stránky www.semenaonline.cz. Semena tedy máme už nakoupená, co však s nimi? To je u různých druhů zeleniny různé. Především je potřeba rozlišovat, zda můžeme osivo vysévat přímým výsevem (tzn. rovnou na konečné stanoviště) nebo je nutné si předpěstovat sadbu. Sadbu si předpěstováváme ve skleníku nebo vybereme vhodné místo u nás doma. Na venkovní stanoviště pak už vysazujeme sazenice. Tento způsob pěstování se většinou týká teplomilnějších druhů, jakými jsou např. rajčata nebo dýně. Pokud nakoupená semena budeme vysévat až za několik měsíců je potřeba je uchovávat ve vhodných podmínkách.

Důležité podmínky, které je při skladování semen, vhodné dodržet u všech druhů zeleniny, jsou nízká teplota a omezený přístup vzduchu. Přístupu vzduchu ke skladovaným semenům je třeba zabránit zejména proto, že se vzduchem se k semenům dostává i vzdušná vlhkost, jenž by skladovaná semena probudila z vegetačního klidu. Vhodná skladovací teplota je taková, při níž dojde ke zpomalení životních pochodů probíhající uvnitř semínka, které si tím udrží schopnost klíčit po delší dobu, než kdybychom jej vystavili vysokým teplotám nebo střídavě nízkým a vyšším teplotám (situace, jenž může nastat například při skladování osiv v zahradních domcích nebo v garáži). Tato teplota se pohybuje mezi 5 až 10 °C. Tím bychom zatím skončili, přičemž výsevem a pěstováním jednotlivých druhů zeleniny až do sklizně se budeme zabývat podrobně určitě v budoucích článků.

"

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se