×
Hledat v našem blogu

Ibišek je možné pěstovat celoročně

Ibišek známe jako okrasnou rostlinu našich zahrad, ale existuje ovšem i druh, který lze pěstovat jako pokojovou rostlinu a zároveň je vhodný pro celoroční pěstování na zahradě. Jedná se o ibišek syrský (Hibiscus syriacus), jehož původním domovem je západní Asie. Ibišek syrský je otužilou dřevinou zvyklou na letní tropy stejně jako na zimní mrazy. Stejně jako v interiérech pěstovaný ibišek čínská růže i ibišek syrský tvoří keříky. Pokud pěstujeme ibišek syrský ve volné půdě, může dorůstat až do výšky 2,5 m.

Květy tohoto ibišku mají v průměru 7 až 10 cm a jsou zbarveny do fialova nebo jsou bílé, v závislosti na tom, kterou odrůdu se na své zahradě rozhodneme pěstovat. Výhodou ibišku syrského je dlouhá doba kvetení, která je dána tím, že jednotlivá poupata rozkvétají postupně od června až do konce září.

Nejenže ibišek syrský je možné pěstovat ve volné půdě na zahradě, můžeme si ho dokonce vypěstovat ze semen. Sehnat semena ibišku syrského není nic složitého.

Semena ibišku syrského je možné vysévat v kterémkoliv ročním období, vždy je však dobré je před výsevem na 24 hodin namočit do teplé vody. Takto připravená semena vyséváme do dobře propustného výsevního substrátu do hloubky okolo 0,5 cm. Výsev poté umístíme na světlé stanoviště a okolní teplotu udržujeme v rozmezí 20 až 25 °C. Doba klíčení u semen v optimálních podmínkách obvykle nepřesahuje 3 až 6 týdnů.

Pěstování ibišku syrského je celkem jednoduché, základem je ale výběr správného stanoviště. Na zahradě pro ibišky vybíráme dostatečně slunečné místo, aby měly rostliny kompaktní vzhled a dlouho a intenzivně kvetly. Půda by neměla být suchá ani přemokřená, měla by být dostatečně propustná a bohatá na základní živiny. Přes mrazuvzdornost, kterou je ibišek syrský obdařen, bychom ho neměli vysazovat do mrazových kotlin ani na stanoviště s častými nebo prudkými větry. Kromě tohoto opatření, na které je nutno pamatovat už při výsadbě, je dobré ibišek na zimu připravit i dalšími způsoby. Aby na jaře nebo i v průběhu zimních oblev nedocházelo k předčasnému rašení mladých větviček, vyplatí se mladé rostliny chránit (textilie, chvojí) před účinky zimního slunce. Dalším způsobem, kterým lze ibiškům pomoci úspěšně přečkat zimu, je pravidelné přihnojování v období vegetační sezony a hlavně jeho včasné ukončení, aby všechny letorosty stihly vyzrát. Přihnojování je nutné ukončit už koncem srpna.

Úspěšnost přezimování lze ovlivnit i pomocí řezu. Aby rostliny dobře přezimovaly, není vhodné je tvarovat na podzim nebo dokonce v zimě. Mnohem lepší je prořezávat ibišek na jaře nebo v průběhu léta. Řez snáší ibišek syrský poměrně dobře. Hlavně u starších rostlin je vhodné větve spíše probrat než krátit a vnést tak světlo do koruny. Samozřejmě odstraňujeme veškeré suché a zmrzlé větve. Ibišek dobře obrůstá a ve stejném roce dokonce stačí i vykvést.

Mnoho začínajících pěstitelů se na jaře obává, že přes všechna opatření jejich ibišek zimu nepřečkal. To naštěstí často nebývá pravda. Ibiškům totiž vegetační sezona začíná ve srovnání s jinými opadavými dřevinami pěstovanými na zahradách poměrně pozdě. Jestliže tedy Váš ibišek za nimi zaostává, není to důvod k panice.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se