×
Hledat v našem blogu

Libeček a jeho využití

Libeček je vytrvalá rostlina, která je typická svou celeru podobnou vůní. Proto se mu lidově říká také americký celer. Další lidové pojmenování, zelené maggi, souvisí s častým používáním libečku při přípravě polévek. Hodí se hlavně do bramboračky a zeleninových polévek. Libeček dále můžete použít do omáček, mletého masa nebo při přípravě jídel z vajec a marinád ke grilování. Z rostliny lze využívat jak kořen, tak i členité listy. Pěstování a používání libečku má v České republice dlouholetou tradici.

Libeček ovšem není jen oblíbeným kořením. Jako každá bylinka, má i on léčivé účinky. K základním patří podpora trávení, močopudnost a schopnost odhleňovat. Proto se přidává do směsí bylin pro komplexní čištění organismu. Příznivý vliv má libeček také na cévní oběh a nervovou soustavu, dále na žlučník. Dokáže rozpustit žlučové i ledvinové kameny. Libeček se užívá ve formě čaje, odvarů nebo součást bylinných koupelí.

Pěstování libečku není vůbec náročné. Stačí si vypěstovat sazenice a vybrat vhodné stanoviště, kde už libeček poroste takřka sám. Vhodné stanoviště je v polostínu a spíše vlhčí. Vhodným půdním druhem jsou dobře prokypřené hlinité půdy, dostatečně obohacené o základní živiny. Přestože libeček ke svému růstu potřebuje dostatek živin, přímé hnojení chlévským hnojem mu nedělá dobře. Proto hnůj na dané stanoviště aplikujte cca půl roku před výsadbou. Kdo nemá zahradu, může libeček pěstovat i v květináči na balkoně. V porovnání s rostlinami ze zahrady sice bude poněkud drobnější, ale listů ke sklizni naroste i při nádobovém pěstování dostatek.

Libeček lze snadno vypěstovat výsevem semen. Semena můžete vysévat přímo nebo si můžete předpěstovat sazenice. Nejvhodnějším obdobím pro výsev semen na předpěstování sazenic je březen. Semena vysévejte do hloubky 3 cm do zahradního substrátu, který je během klíčení potřeba udržovat stále vlhký. Mladé sazenice postupně otužujte a na venkovní stanoviště je přesazujte v červnu. Přímo na stanoviště lze semena vysévat na jaře (v březnu až dubnu) nebo na podzim (září až říjen). V tomto případě semena vysévejte do skupin po pěti až šesti. Po vzejití ponechejte na místě 3–4 nejsilnější rostlinky.

Při klíčení je důležité poskytnout libečku dostatek vláhy. V období s nedostatkem srážek je vhodné vláhu dodat i starším rostlinám.

Pro dosažení co nejvyšší sklizně kořenů, odstraňujte květní stonky tak, že je uříznete při půdním povrchu. Kořeny sklízejte na podzim u dvou a víceletých rostlin. Kořeny umyjte, podélně rozřízněte (pokud jsou silné) a na světlém místě nechejte sušit. Listy se sklízí postupně tak, jak je zrovna potřeba. Na sklonku léta již listy začínají žloutnout a usychat, pro podzimní a zimní potřebu si proto natrhejte dostatek listů, které můžete sušit nebo zamrazit, už na konci června a na začátku července.

Na našich zahradách se libeček pěstuje odnepaměti. Ačkoliv v nedávné minulosti byly doby, kdy libeček stál v pozadí, dnes se této rostlině začíná na zahradách znovu dostávat prostoru, který si pro svou nenáročnost, léčivé účinky a široké možnosti kuchyňského využití zaslouží.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se