×

Chutná řeřicha za pár dní

Semínka řeřichy jsou navíc velmi levnou záležitostí, dopřávat si ji tak může skutečně každý z nás – ať už pravidelně nebo i jen čas od času jako zpestření jídelníčku.
K tomu všemu je řeřicha opravdu nenáročnou rostlinou na pěstování, celý proces proto zvládne i naprostý začátečník v domácích podmínkách. Pojďte se o tom přesvědčit!

K pěstování řeřichy není potřeba zahrada, můžete ji nechat vyrůst na kterémkoli místě u vás doma (a to i pokud bydlíte třeba v paneláku) při pokojové teplotě.
Pro začátek budete potřebovat pouze semínka řeřichy, kousek vaty (popř. květináč či truhlík, chcete-li řeřichu pěstovat v hlíně) a malé množství vody pro zalévání.
Postup při běžném pěstování řeřichy v interiéru je přímočarý a opravdu snadný.

Návod pěkně krok po kroku:

  1. Semínka řeřichy rovnoměrně rozmístěte po povrchu vaty, kterou je potřeba ze všeho nejdříve rozprostřít na vhodnou podložku, ideálně do mělké nádoby. Vatu poté navlhčete trochou vody. Vše následně nechte odpočinout na klidném místě s dostatkem slunečního záření.
  2. Řeřicha začne již druhý den klíčit. Růst řeřichy je opravdu rychlý. Můžete si na ní začít pochutnávat již za jediný týden. Pokud máte řeřichu neustále na očích, den za dnem můžete pozorovat zajímavý proces postupného vývoje rostliny – to ocení zejména děti.
  3. Po celou dobu růstu dbejte na to, aby vata byla neustále udržována v patřičné vlhkosti a semínka tak měla vždy dostatek vláhy k dalšímu růstu (musíte však zároveň dát pozor, abyste semínka nevyplavili, tudíž to s vodou v žádném případě nepřehánějte).
  4. Za týden je již řeřicha připravena ke sklizni, kterou proveďte nejlépe běžnými nůžkami. Odstřihněte horní nať a řeřichu můžete ihned konzumovat.

Svou charakteristickou chutí a výrazným aroma se řeřicha vyznačuje zejména bezprostředně po sklizni, proto si každý konzument může vlastnoručně odstřihnout příslušné množství dle aktuální potřeby. Nejenže tak vždy získáte záruku absolutní čerstvosti řeřichy a nejlepších chuťových vlastností, ale ze sklizně se může navíc stát jakýsi obřad, z nějž budou nadšené nejvíce právě děti.

Řeřicha se často konzumuje vcelku či najemno nasekaná, např. jako doplněk v pomazánkách, salátech nebo jako chuťová přísada do nejrůznějších pokrmů. Nejeden gurmán si řeřichou zpestří třeba i takový všední pokrm, jakým je obyčejný chléb s máslem. Nechte si chutnat i vy!

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se