×
Hledat v našem blogu

Jak doma pěstovat bylinky do kuchyně

Léto versus zima

Není pochyb, že se bylinkám daří lépe na čerstvém vzduchu. Pokud však toužíte po bylinkách i v zimě či nemáte zahradu, pak se dají pěstovat i za okny v květináčích. Přes léto se doporučuje bylinky nechávat na balkóně, terase nebo alespoň u otevřeného okna, aby pochytily čerstvé sluneční paprsky společně s čerstvým vzduchem. Tak získají kondici a radost Vám budou dělat přes celou zimu.

Proč pěstovat bylinky doma?

Na lehkou otázku existuje jednoduchá odpověď. Skoro v každém supermarketu seženete už dávno vyrostlé bylinky. Bohužel kupovat tyto již vypěstované bylinky není zrovna výhra. Nemůžete totiž vědět, co předcházelo jejich vypěstování a ani netušíte, čím byly hnojeny. Prvotní radost ze zakoupení může tedy rychle vystřídat zklamání. Takto kupované bylinky nemusí ani trochu uspokojit představy o chutném jídle. Vlastně tedy můžou být i úplně bez chuti.

Důležité faktory při pěstování

Doma můžete pěstovat jakýkoliv druh bylinky. Bohužel nebudou růst tak rychle, jako ty venkovní. Vyberete-li vhodný druh a stanoviště, pak můžete nedostatky tohoto vnitřního pěstování vyvážit.

Hlavní je dostatek světla. Vyhovující světovými stranami jsou západ a jih. Pak se zaměřte na půdu v květináči. Každý druh bylinky vyžaduje trochu jiné složení půdy. Obecně bylinky nejlépe přijímají vzdušnou, zásaditější a nepřemokřenou půdu.

V čem bylinku pěstovat

Nejlepší jsou hliněné květináče, které jsou vzdušnější. Pokud budete bylinky vysazovat do truhlíků, pak jsou vhodnou alternativou ke klasickým plastovým truhlíkům látkové truhlíky. Na samotné dno položíte vrstvu ze štěrku nebo různých větších kousků přírodního kamene. Následně přidáte zeminu promíchanou s kompostem nebo zakoupeným substrátem.

Zalévání a pravý čas pro začátek

Nezapomínejte své bylinky zalévat, ale samozřejmě to také nepřehánějte. Bylinky by neměly ve vodě stát a naopak by ani neměly vysychat. Ideálním časem pro výsev semen bylinek je přelom zimy a jara, tedy únor.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se