×
Hledat v našem blogu

Mrkev plná vitamínů

Mrkev je jednou z nejdostupnějších zelenin. Navíc ji lze připravovat na spoustu různých způsobů, o kterých se dočtete níže. V obchodech ji najdete ve všech obdobích, ale nic se nevyrovná mrkvi vypěstované vlastníma rukama, na zahrádce a ze semínka.

Zdroj vitamínů

Nejenže obsahuje vysoké množství betakaroténu, ale je navíc bohatá na řadu dalších vitamínů a minerálů. Mrkev je známá hlavně pro svůj vysoký obsah výše zmíněného betakaroténu. Z něho si naše tělo vyrábí potřebný vitamín A. Laicky řečeno, jedna střední mrkev pokryje celodenní potřebu vitamínu A dospělého člověka. Mrkev je také zdrojem vitamínů B, C, a E. Obsahuje taktéž lehce vstřebatelný vápník, pektiny a vlákniny. Rozhodně by neměla chybět v žádném jídelníčku!

Vařit nebo dusit?

Obě z těchto variant jsou zdravé. Z mnoha zelenin se vitamíny vytratí logicky po vaření. Mrkev ale patří mezi zeleniny, které jsou ještě hodnotnější, pokud jsou konzumovány vařené či dušené. Dostatečně silné buněčné stěny kořenů bohužel neumožní tělu využít ze syrové mrkve více než 25 % dostupného betakaroténu. Pokud je ale mrkev uvařená a servírovaná spolu s jídlem, naše tělo přemění až 50 % betakaroténu na vitamín A.

Chutná mrkev

Upravit mrkev tak, aby byla chutná, a zdravá není žádný problém. Existuje nespočet receptů a návodů, jak mrkev upravit. Stačí nakrájet mrkev na malá kolečka, pár minut ji podusit na másle či olivovém oleji a vznikne Vám chutná příloha. Dochutit ji můžete trochou citronové šťávy nebo kapkou vinného octa. Takto podušenou mrkev můžete přidat také do rizota nebo skopového či hovězího guláše. I Francouzi ve svém jídelníčku milují mrkev. Na jejich jídelníčku často zaujímá salát z nahrubo nastrouhané mrkve, natvrdo uvařených vajec, oleje, octa a bylinkové soli.

Mrkev jako dezert

Už naše babičky věděly, jak moc dobře chutná najemno nastrouhaná mrkev smíchaná s jablky, rozinkami, skořicí a medem. Touto sladkostí dnes nepohrne skoro žádný z nás. Velmi oblíbenou novinkou v oblasti dezertů je mrkvový dort. Právě mrkev dodává tomuto chutnému dezertu šťavnatost a vláčnost.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se