×

Levandule provoní byt a přinese úlevu

Její pěstování přitom není náročné a při troše dobré vůle a štěstí si ji domů může pořídit každý.

V první řadě je důležité sehnat semena levandule. Na jejich výběru je třeba si dát obzvláště záležet, tak, aby vám doma za okny místo očekávané voňavé rostlinky s drobnými fialovými květy nevzešel například sice hezký, ale obyčejný jetel, vhodný tak akorát pro králíky. Většinou se rozlišují dva typy levandule, a sice levandule lékařská a levandule francouzská, která je především okrasná. Kýženého očekávání a pozitivních výsledků na zdraví je tedy možné dosáhnout při pěstování a užívání produktů z prvního zmíněného druhu.

Levandule lékařská latinsky Levandula angustifolia, pochází původně z východního středomoří a jedná se o polokeř. Její název je odvozen od latinského slova „mýt se“, tedy „lavare“. Patří mezi vytrvalé rostliny a v našich podmínkách může dosáhnout výšky až úctyhodných 60 cm. Běžná výška je však kolem 30. Listy jsou spíše našedlé, čárkovité, neopadané a kopinaté. Dosahují délky dvou a půl centimetru, někdy až pěti centimetrů. Celá rostlina příjemně voní a kvete především v létě, nejvíce v červenci a v srpnu.

Levandule nabízí květ a nať, a patří do skupiny hluchavkovitých. Semena je možné vysévat na záhon již na jaře, nebo je dost možná i snazší si voňavou bylinu předpěstovat již doma. Levandule vyžaduje sušší propustnou vápenitou půdu a slunné stanoviště. Půda by rozhodně neměla být přehnojená. S pílí a péčí, kterou bylině poskytnete, vám zcela jistě vydrží mnoho let.

Po odkvetení je možné rostlinu seříznout a podpořit tak její další růst. Ve vyšších polohách, kde přeci jen drsnější a chladnější prostředí, je pro levanduli důležité zazimovaní, povětšinou stačí zakrýt rostliny větší vrstvou chvojí. Velmi zřídka mohou rostliny trpět na virové nebo houbové choroby. Po jisté dávce trpělivosti pak pěstitelé sklízejí čerstvě rozvleklé květy spolu s lodyhou. Tyto se poté suší ve stínu, v teplotě do maximálně 35 °C.

V alternativní medicíně mají produkty levandule široké spektrum využití. Zejména popíjení odvaru z voňavé byliny pomáhá při nervové slabosti a bolestech hlavy. Poradí si s takovými nepříjemnostmi, jako je stres, třes končetin, či mnohými obávaná migréna. Dále pomáhá při astmatu a žaludečních kolikách. Mírně projímá a podle nejednoho odborníka je tak dobrá rovněž na játra a žlučník. Silný odvar či tinktura pak poslouží jako kloktadlo, léčí drobné vřídky, afty a záněty v dutině ústní. A co ocení zejména ženy, které si chtějí udržet zdravou svěžest, odvarem můžeme pravidelně potírat obličej pro zjasnění pleti.

Ostatně, o účincích levandule se každý může přesvědčit na vlastní kůži. Stačí jen sebrat odvahu a vyšetřit si chvilku času na její pořízení a nenáročné pěstění.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se