×
Hledat v našem blogu

Jak si celoročně zajistit vitamíny?

Je spousta různých způsobů, díky kterým si člověk může utužovat, ať již pravidelně, či méně pravidelně, své zdraví. Pečovat o něj je jednou ze zásadních a nejdůležitějších činností, kterou bychom rozhodně neměli opomíjet. Včetně často namáhavého a vyčerpávajícího cvičení je to hned v druhé řadě jistě správná životospráva, především pak dostatečný přísun vitamínů a živin. Samozřejmě, že nejdostupnější jsou ty syntetické, ne však už tolik žádoucí, jako ty přírodní. Vitamíny si přitom můžete spolehlivě zajistit celoročně, třeba díky bylinkám pěstovaným doma.

Začneme od kuchyně. Na parapetu té vaší se jistě bude skvěle vyjímat kerblík setý. Rostlina nenápadného vzezření a drobných zelených listů nachází uplatnění právě v chutných pokrmech. Jako jednoletka roste velmi rychle, přibližně do výšky 30 až 60 cm. Svou chutí se podobá anýzu. Kořenité aroma dokáže zvýraznit chuť polévek, hodí se též do salátů a pochutin z ryb.

Váš obývák jako úžasná živá dekorace jistě hezky doplní lékořice lysá. Vysoký keř s namodralými kvítky se pěstuje hlavně v Řecku a Turecku. Když mu ovšem věnujete kousek svého volného času, vzejde vám i doma v květináči. Bylina se používá do léků či krémů. Působí proti chronické únavě, pomáhá při nachlazení a kašli a v neposlední řadě napomáhá při zvyšování imunity.

Další z léčivek, která díky své neotřelé vůni dokáže snad z každého bytu udělat útulné místo je jablečník obecný. Je sice pravdou, že se vysévá především ven, do záhonu, stejně tak dobře si ho ale můžete pořídit i domů, třeba do truhlíku. Rostlina s jablečným aroma potřebuje dostatek slunečných paprsků, je tedy důležité pro ni vybrat to nejvhodnější místo. K užitku z ní je nať. Po usušení nachází uplatnění zejména v lidovém léčitelství. Odvar napomáhá průchodnosti dýchacích cest nebo léčí srdeční neurózy.

Rozhodně nic nepokazíte ani tím, když si do svého domova pořídíte mátu peprnou. Její pěstování zvládne snad každý, nepatří totiž mezi náročné byliny, kterým byste museli dopřávat každodenní péči. Mějte však na paměti, že má ráda sluníčko. Rostlina dorůstá do výšky půl metru. Využívají se z ní listy před kvetením a mladá nať. Čerstvé lístky se hodí pro gurmány do omáček, sušené pak k přípravě jehněčího nebo zeleniny. V zimních období lze z máty uvařit lahodný čaj, který pomáhá při stresu nebo problémech s trávením.

Způsobů a variací, které vám ve vaší domácnosti poskytnou celoroční přísun potřebných vitamínů, je samozřejmě mnoho. Záleží už jen na chuti a odhodlání každého z vás.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se