×
Hledat v našem blogu

Nejlepší pomeranče jsou domácí!

Pomeranč obsahuje vitamín C. Nevyužíváme jen jeho dužinu, ze které můžeme udělat kompot, či jí slisovat a mít čerstvou pomerančovou šťávu. Ze slupek se získávají pektin a aromatické oleje, které se poté využívají především k aromatizaci potravin, ale jejich využití najdeme i v kosmetice, nebo dokonce v lékařství, kde se využívají v podobě tinktur. Využívá se i samotný květ pomerančovníku. Ten je ideální přísadou do mnoha čajových směsí.

Pokud bychom měli horečku, vysoký krevní tlak, trpěli bychom astmatem, byli bychom nervózní, pomohlo by svařit okvětní lístky se solí. Naopak svařili-li bychom je s cukrem, zbavili bychom se nechutenství.

Pomeranče se dělí na tři druhy. Obyčejné, krvavé a pupečné. Obyčejné jsou ty, které si můžeme běžně zakoupit v obchodě. Mají tenkou slupku, oranžovou dužinu a využívají se k lisování a běžné konzumaci. Pocházejí ze Španělska.

Červené se snadno poznají, neboť mají červené žilky v dužině a jejich šťáva je fialově rudá.

Pupečné nemají semena. Vznikly z jediného stromu v Brazílii. Rozmnožovaly se pomocí roubení. Běžnými druhy, které lidé pěstují doma, jsou Zakrslý pomerančovník (Citrus mitis) a pomerančovník (Citrus sinensis). Citrus mitis vám nezabere příliš místa a potěší nejen chuťové pohárky, ale i oko.

Doporučujeme zasadit více semen, ne všechna vyklíčí. Jakmile se objeví první lístky, ihned rostlinky oddělte do samostatných květináčů, ať mají dostatek místa. Dostatečně zalívejte, ale ne příliš. Zemina v květináči by nikdy neměla být suchá. Nezapomeňte, že pomeranče pochází z tropického podnebného pásu. Již malou rostlinku umístěte tam, kde ji v budoucnu budete chtít mít. Její přizpůsobení v pozdějším stádiu by nemuselo být úspěšné. Pozor! Jakmile rostlina svými kořeny pokryje dno dosavadního květináče, ihned přesaďte, aby měla dostatek místa. Květináč by měl být větší vždy o 2-4 cm. Pokud chcete zasadit, či přesadit pomerančovník, doporučuji na jaře. Rychleji se chytí. Ideálně ho mějte u okna, kde bude mít dostatek světla a slunce. V zimě rostlinu zaléváme jen velmi málo, pokud v místnosti, kde se rostlina nachází, je méně než 16 stupňů. V létě je dobré jednou za 14 dní přihnojovat. Pomerančovník miluje vlhkost, ale pozor na průvan. Ten rostlině škodí.

Pokud se rostlince dobře daří, měla by již druhým rokem kvést. Její květy krásně svojí vůní osvěží a provoní váš byt, či dům.

"

Tag: ovoce

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se