×
Hledat v našem blogu

Vybíráme semena rajčat – na co si dát pozor

Rajčata jsou velmi oblíbená zelenina, kterou pěstují snad všichni zahrádkáři. Odrůd je již několik a najdou se i takové, které lze bez problémů pěstovat i ve skromnějších podmínkách, jako jsou balkony či okenní truhlíky. 

Výběr odrůd rajčat je v současné době opravdu široký. Největší možnosti budete mít, pokud si sazeničky sami vypěstujete ze semen, i když je to postup náročnější, než koupit již předpěstovanou sazenici. Trpělivost se však vyplatí, protože rostliny budou velmi plodné a vaše péče se vám mnohonásobně vrátí v podobě velké úrody šťavnatých plodů. Pro předpěstování je vhodné použít speciální substrát.

Kvalitní semena – vysoká úroda

Semena je vždy vhodné koupit ve specializovaných obchodech, kde vám případně i poradí, jak vybrat ta nejvhodnější. Nejširší nabídka semen bývá na pultech začátkem roku. Při výběru je však třeba dodržovat určitá pravidla. Nezapomeňte například, že většina semen má omezenou trvanlivost, tedy dobu, kdy je zaručena jejich klíčivost. Proto kupujte vždy jenom ta nejčerstvější a nehromaďte zbytečné zásoby. Stačí, když budete vědět, co chcete pěstovat a jaký charakter půdy máte na zahrádce. Pozornost věnujte i údajům na obalech, kde najdete výrobce, gramáž i podmínky a způsob pěstování. Ani semena z vlastního sběru se nedoporučují, protože některé kultivary nezaručují kvalitní semena.

Jaká rajčata vybrat

Z nepřeberného množství odrůd rajčat si může každý pěstitel vybrat tu správnou. Na trhu jsou semena rajčat keříčkových, tyčkových a dokonce i převislých. Nabízeny jsou plody masité, kulaté, podlouhlé nebo cherry, a kromě standardních červených rajských jablíček jsou v nabídce i rajčata zelená, žlutá, žíhaná či dokonce černá. V současné době koupíte i semena takzvaných divokých rajčat. Rostlina pochází z Jižní Ameriky, má intenzivní chuť a především je odolná proti plísním. Její předpěstování ze semen probíhá stejně jako u klasických rajčat, ale později nevyžaduje tolik péče. Lze ji pěstovat opravdu „divoce“, tedy bez zásahů do růstu – jako hustý porost. Potřebují pouze slunné místo, trochu vláhy a především dostatečný prostor, aby se mohla rozrůstat do šířky.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se