×
Hledat v našem blogu

Aby byly záhony barevné i v zimě

Okrasná kapusta je mimořádně dekorativní a vyžaduje minimální péči. Šlechtěna byla především pro krásu, ale stále zůstává jedlá, stejně jako její blízký příbuzný - kapusta a zelí, i když jsou její listy o něco tužší.

Poprvé byla vyšlechtěna pravděpodobně v Japonsku. Odtud také pochází většina odrůd a hybridů. Škála barevných kombinací se pohybuje od bílé, smetanové, přes růžovou, nejrůznější odstíny karmínové, fialové, lososové. Barva je nejvýraznější ve středu růžic, k okrajům slábne. Otevřená růžice listů připomíná pivoňku nebo velikou růži. Listy mohou být hladké, lehce zkadeřené, střapaté nebo silně vykrajované.

Osivo vysejeme do misek, asi po měsíci rostlinky přesázíme do květináčků. Na záhon sazeničky přesadíme nejdéle do poloviny srpna, aby stihly dostatečně vyrůst a zesílit do příchodu prvních mrazíků. Rostlinky reagují na prostor, který má jejich kořenový systém k dispozici. Odrůda, která na záhonu dosáhne průměru růžice 80 cm, vyroste v truhlíku do průměru pouze 20 cm.

Nadměrné hnojení a vysoké teploty zpomalují rychlost a intenzitu vybarvování. Rostlinám vyhovuje chudší zemina, kterou není třeba přihnojovat, stále mírně vlhká, na polostinném stanovišti. Na plném slunci rostliny dříve odumřou - hlávka zhnědne a rozpadne se.

Růžice okrasných kapust se vybarvují až při poklesu nočních teplot k bodu mrazu, nízké teploty podporují tvorbu barviv. Pokud nebudou dlouhodobě mrazy pod -10 °C, vydrží krásné až do března.

Kapusty lze vysadit jako následné rostliny po odkvetlých letničkách, nebo zelenině s krátkou vegetační dobou. Stejným způsobem nám však zkrášlí vyprázdněné truhlíky za okny a osvěží tak šeď pozdního podzimu a zimy.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se