×
Hledat v našem blogu

Modrá je dobrá a uklidňující

Modrá je barva oblohy, vody a také spousty květin, na kterých vypadá úchvatně. Modrá patří do barev studeného spektra, opticky zvětšuje a dobře se kombinuje s ostatními. Potřebujete-li pozemek opticky prodloužit, bude se zdát delší, pokud na jeho konec umístíme modře osázený záhon. Zasadíme-li modré květiny po stranách nabude úzký pozemek na šířce. Které rostliny v modrých tónech si tedy vybrat? Uvádíme jich jen malý výčet, především těch, které nakvétají v letních měsících.

Brutnák lékařský

Od června do září kvete jasně modrými květy, které jsou lákadlem pro opylující hmyz. Dorůstá do výšky 45 cm až 1m a podobná bývá i jejich šířka. Nejlépe se mu daří na slunném stanovišti v propustné půdě. Na pěstování je nenáročný. Je to léčivá rostlina a uplatnění najde i v kuchyni. Čerstvé listy obsahují vitamin C, slizové látky, pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselinu křemičitou, třísloviny, antokyanové barvivo, minerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan) a další. Na jaře ho vyséváme rovnou na stanoviště ve sponu 30 cm. Přesazování špatně snáší.

Zvonek broskvolistý

Nakvétá od června do července velkými květy ve tvaru kalichu. Upřednostňuje lehké půdy na plném slunci. Dorůstá do výšky až 80 cm a šířky 50 cm.

Chrpa modrá

Jednoletá rostlina nebo krátkověká trvalka, která roste v polích a u okrajů cest. Lodyhy jsou až 80 cm vysoké. Kvete od června do srpna výrazně modrými květy. Hodí se spíše do přírodně pojatých zahrádek. Chrpa je jednou z nejvíce produktivních medonosných rostlin.

Stračka

Až 2m vysoká trvalka. Nejvíce jí to bude slušet, pokud ji vysadíme jako solitéru. Vysazením ve skupinách dodá záhonu dynamičnost a potřebnou členitost. Tam, kde je příliš větrno se neobejde bez opory. Ke svému růstu potřebuje stanoviště na plném slunci.

Včelník moldavský

Semena vyséváme v dubnu přímo na stanoviště. Včelník vykvétá v červnu až červenci. Vyžaduje slunné stanoviště s propustnou půdou. Je to trvalka, která v období květu dosahuje výšky 50 cm. Je to léčivá rostlina. Užívá se při zažívacích obtížích, stimuluje organismus, pomáhá při bolestech zubů a hlavy.

Rozrazil rezekvítek

Nizoučká trvalka vysoká pouze 15 – 30 cm. Daří se mu všude, kde je čerstvá vlhčí půda, kobercovitě se rozrůstá. Kvete v období od dubna do června zářivě modrými kvítky s bílým středovým očkem.

Povíjnice

Jednoletá popínavá rostlina s blankytně modrými květy. Květy jsou velké, trychtýřovitého tvaru. Květy vydrží pouze jeden den, ale ty odkvetlé, nahrazují ihned nové až do prvních podzimních mrazíků. Ve stínu se jí příliš nedaří, vyžaduje slunné stanoviště, kde dorůstá až do výšky 4 m.

Bělotrn modrý

Modrou má už ve svém názvu. Je to velmi dekorativní rostlina, která vytváří kulovité, nachově modré květenství. Pokud ho nenapadne na konci léta nějaký hmyz, což je velmi časté, bodláky nám mohou zdobit zahradu i v zimních měsících. Bělotrn může dosahovat výšky až 1,2 m. Květenství se dají sušit a použít do suchých vazeb. Pro dobré kvetení vyžaduje slunce, případně polostín. Na půdu je nenáročný, velmi dobře roste i na rumištích a v příkopech. Semena vyséváme v březnu, na stanoviště je vysazujeme koncem května.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se