×
Hledat v našem blogu

Lupina – rostlina původních venkovských zahrad

Lupinus, nebo-li lupina mnoholistá, či vlčí bob pochází ze Severní Ameriky, odkud se rozšířila do celé Evropy. U nás je k vidění i ve volné přírodě leckde na okraji lesů a na světlých mýtinách jako planá trvalka s modrofialovým květenstvím.

Lupina patří do čeledi vikvovitých (Viciaceae). Rostlina dorůstá výšky 80 cm, v době květenství může být výška i 150 cm. Květenství může měřit až polovinu výšky rostliny. Květenství tvoří vzpřímený hrozen s květy typickými pro motýlokvěté rostliny. Lodyhy jsou olistěné mnohočetnými dlanitě dělenými listy. Kvete od poloviny června. Pokud se včas odstraní odkvetlá květenství, rostliny opakovaně pokvetou. Vyšlechtěné kultivary mohou mít barvu od bílé, růžové, lososové, červené, modré a fialové až po kombinované – různě barevné s bílou.

Vlčí bob nevytváří trsy jako jiné trvalky, má kůlový kořen, proto se nedá dělit množením trsů. Nejlepší je vypěstovat lupinu ze semen. Výsev provádíme od března do června. Lépe je semena rostlin namočit přes noc do studené vody a pak teprve vysévat do substrátu. Rostliny z pozdějších výsevů kvetou až další rok. Pokud rostlinám vybereme vhodné stanoviště, naši péči nebudou téměř potřebovat. Doba klíčení je přibližně 2 týdny při teplotě 16–18 °C. Lupiny nesnáší celodenní úpal a příliš suchá místa. Upřednostní slunné stanoviště nebo polostín. Půda by měla být hluboká, živná a propustná, s nižším obsahem vápna. V prvním roce po výsadbě je lepší je v zimě chránit nastýlkou např. z chvojí. Vlčí bob má schopnost vázat dusík v půdě a tím vylepšovat její kvalitu.

Lupiny budou vypadat pěkně jak ve volných skupinách, tak i ve smíšených záhonech, kde se dobře kombinují s nižšími, později kvetoucími trvalkami i letničkami.

Pozor! Planě rostoucí druhy jsou silně jedovaté. Semena způsobují silnou nevolnost a halucinace. Alkaloidy v nich obsažené poškozují nervový systém, játra a srdce, při požití většího množství semen je vždy nepříznivá prognóza. Otrava se projeví sliněním a špatným polykáním, poté následuje ochrnutí a bezvědomí. Šlechtěné lupiny mají obsah alkaloidů zanedbatelný.

Tag: trvalky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se