×
Hledat v našem blogu

Jitrocel, nejen na sirup proti kašli

S heřmánkemmátou, diviznou, kopřivou… patří k nejpoužívanějším bylinkám z přírodní lékárny. V přírodě roste několik druhů, ale nejčastější jsou dva – jitrocel kopinatý a jitrocel větší. Léčivé jsou oba, i když platí, že ten první je co do obsahu účinných látek lepší. Lidově se nazývaly také ránocely nebo koření babské.

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) podle dlouhých, tmavě zelených listů, s podélnou žilnatinou. Na starších rostlinách se objevují řídké drsné chloupky. 

Jitrocel větší (Plantago major) má světlejší, jakoby šedavé hladké okrouhlé listy velké jako dlaň, jejich podélná kresba se nápadně sbíhá ve velmi pevném krátkém řapíku. Najdeme ho často v pěstěném trávníku, kde je nepříjemným plevelem, neboť z porostu vytlačuje většinu druhů trav. Pro květy je typický věneček do prostoru trčících tyčinek, který časem postupuje k vrcholu květenství.

Čerstvé listy jitrocele mají hojivé a antibakteriální schopnosti, pomohou při nejrůznějších vnějších poranění kůže, obsahují totiž hodně kyseliny křemičité, která se stará o zpevnění pojivových tkání, a zinku, urychlujícího zacelování ran. Využívá se dále k uklidnění kašle, a to především u dětí, protože nemá žádné vedlejší účinky. Látky v něm obsažené pokryjí sliznici ochranným povlakem, a kryjí ji tak před napadením mikroorganismy i vznikem reflexního dávivého kašle. Dokáže i odnímat živiny bakteriím, které sliznici napadly, a i tím urychluje proces hojení. Zkusit ho můžete i v kuchyni – jedlé listy jitrocele se samozřejmě také dají používat jako součást jarních salátů, do polévek i pro jiné kulinářské experimenty.

Jitrocel se dá pěstovat i v zahradě, ale není to třeba. Nasbíráte si ho na slunných loukách s dostatečnou zásobou vody. Listy se mohou sbírat po celou sezonu v době květu rostliny, tedy od května až do září. Nejlepší jsou ale v druhé polovině jara, kdy obsahují nejvíce živin. Listy se suší pečlivě rozložené jeden vedle druhého, jakékoli zhnědnutí výrazně snižuje jejich účinek. 

"Čerstvé jitrocelové listy se používají jako první pomoc při opuchlinách, naraženinách nebo povrchových zraněních kůže."

Náš tip: Sirup proti kašli

Do větší sklenice navrstvíme postupně asi dvě hrsti nadrobno nasekaných listů a třtinový cukr. Listy přidávejte den po dni, vždycky přidejte novou vrstvu listů a další cukr. Po naplnění ji uzavřete a obsah nechte na slunci asi dva měsíce stát. Pak ho přeceďte, prolisujte, krátce zahřejte na sedmdesát stupňů a vychladlý nalijte do malých skleniček. Užíváme proti kašli po lžičkách několikrát denně. Nezapíjíme! Jinak byste ze sliznic spláchli hojivé slizotvorné látky!

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se