×
Hledat v našem blogu

Všestranně užitečná rostlina? To je pohanka

Kdysi byla pohanka hojně pěstována a rozšířena skoro po celé Evropě. Pochází pravděpodobně z Číny a do Evropy se rozšířila ve 13. století. V Asijských zemích ji pěstovali kvůli výživným semenům, trojbokým nažkám, které mj. obsahují 67 % škrobu  3 % bílkovin. V Čechách se z nažek zbavených slupky mlela hrubá mouka. Semena se používaly při výkrmu drůbeže a rostliny jako zelené hnojení nebo krmivo pro domácí zvířata.

Pohanku řadíme mezi rostliny rdesnovité, kam patří mimo jiné i šťovík. Je to jednoletá, spíše teplomilná rostlina s krátkou vegetační dobou, která je pouze 10–12 týdnů. Květy jsou drobné, narůžovělé nebo bílé. Rostliny vytváří velké množství květů, ale jen z cca 10 % se vyvinou semena (plody). Plody jsou trojboké nažky zpravidla hnědé barvy, které dozrávají na konci léta.

Na pěstování je pohanka spíše nenáročná. Vadí jí klimatické extrémy, při klíčení je optimální teplota 7–8 °C. Díky krátké vegetační době je možné ji pěstovat i ve vyšších polohách. Dařit se jí bude i v půdách chudších na živiny. Přihnojit potřebuje jen na velmi chudých nebo písčitých půdách. Optimální je výsev přímo na záhon od konce dubna do poloviny května. Tam kde se vyskytují pozdní květnové mrazíky, ji vysadíme tak, aby vzešla až po jejich odeznění. Nesejeme ji příliš mělce, aby klíčky nezaschly.

Je obtížné odhadnout správný termín sklizně. Když je podzim suchý, není ukončení vegetace problematické. Pokud je podzim bohatý na srážky, pohanka stále nakvétá a odspodu již mohou vypadávat zralé nažky. Sklizeň tedy zahájíme při zhnědnutí dvou třetin nažek. Nažky zbavíme zelených částí, usušíme a vyloupeme.

Pohanka má vysoký obsah rutinu, který je součástí léků proti vysokému krevnímu tlaku, působí účinně i při léčbě křečových žil, zánětu žil, hemeroidů a zvyšuje obranyschopnost proti infekčním chorobám.

V kuchyni se pohanka hodí jako příloha k pečeným i uzeným masům, k vaření kaše (známé polenty), péci z ní však můžeme jen s přidáním pšeničné mouky. Stejně tak je výborná do polévek, pomazánek, rizota apod.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se