×
Hledat v našem blogu

Kosatce - květy rozmanitých barev

Kosatce se dělí podle výšky (zakrslé, nízké, středně vysoké, vysoké) i tvaru květů (bradaté a bezbradé), velikosti květu a podobně. Na výběr je z více než 1 000 kultivarů, takže si určitě vybere každý. Lepší je si zpočátku pořídit klasické zahradní odrůdy, botanické druhy a hybridy bývají náchylnější na plísně.

Kosatce vykvétají velmi brzy z jara, většinou už v březnu, jakmile odtaje poslední sníh. Výsadbu kosatců můžeme provádět na jaře či na podzim, vždy záleží na klimatických podmínkách v daném stanovišti. Do příchodu zimy musejí dostatečně zakořenit, pokud by se to nepodařilo, mohlo by to znamenat, v důsledku namrznutí oddenků, úhyn rostliny.

Stanoviště kosatcům vyberte slunečné, s propustnou, výživnou, předem vyhnojenou půdou. Půdu vyhnojte kvalitním kompostem nebo plným hnojivem. Hloubku výsadby volte podle velikosti cibulky. Stejně jako u jiných cibulovin by měla vrstva zeminy nad cibulkou být asi dvakrát větší než výška samotné cibulky. Sázíte-li oddenky, měly by být zakryté okolní zeminou asi do 2/3 jeho výšky. Pokud by se výsadba oddenku provedla příliš hluboko, s největší pravděpodobností by pak rostlina uhynula – v okolí oddenku by se hromadila voda. Zálivku a hnojení provádějte zejména zjara. Při hnojení nikdy nepoužívejte dusíkatá hnojiva a čerstvou mrvu. Vhodná jsou pouze fosforečná hnojiva, která podporují kvetení. Aby se rostliny nevysilovaly, odkvetlé a suché květy odstraňujte.

Kosatce můžete vysazovat nejen do skupin s ostatními cibulovinami, ale i samostatně na záhony, nebo do skalek. Dobře se budou vyjímat i v nádobách.

Výsadba do nádob:

Na dno nádoby umístěte drenážní vrstvu, vsypte dostatečně propustnou zeminu, dobře zásobenou živinami a do ní zasaďte (počet podle velikosti nádoby) cibulky drobnějších odrůd kosatců, případně i jiných cibulovin. Nádobu nechte přes zimu v chladnější místnosti s teplotou okolo 5 °C. Na jaře nádobu umístěte na terasu nebo do chladnější místnosti v interiéru. Poté už se můžete těšit na jejich krásné první jarní květy.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se