×
Hledat v našem blogu

Pěstování a péče o krokusy

Kvetou na jaře bílými, modrými, fialovými nebo žlutými květy. Květům neublíží ani mírné jarní mrazíky. Jakmile se objeví mráz, přitisknou se k zemi. Jakmile se země a vzduch zahřejí, květy se narovnají a zahradu krášlí dál.

Původní barva květenství velkokvětých krokusů je žlutá. Dnes je vyšlechtěno několik barevných variant. Kvetou později, od března do dubna. Jsou větší než klasické krokusy, dorůstají do výšky kolem 8–15 cm.

Zvláštností podzimních krokusů je, že nejprve rostou jejich květy (od září do listopadu) a až poté, tedy na jaře, rostou jejich listy. Zvládají mrazíky i pod -5 °C, jsou otužilé.

Přírodní odrůdou šafránu kvetoucí obvykle žlutě nebo modře, jsou krokusy botanické. Jsou velice nenáročné na péči.

Šafrán setý se pěstuje pro blizny svých květů, které se používají hlavně v orientální, francouzské a španělské kuchyni jako ceněné koření. V jednom květu jsou 23 blizny a pro získání kila koření je potřeba asi 100 000 blizen. Za jeden gram zaplatíme až 350 Kč. Šafrán vyžaduje více péče, než další běžné rostliny, ale za tu se odvděčí krásnými květy.

Krokusům se bude dařit jak v trávě, tak i v záhonu, na skalce a nebo i v pěstební nádobě. Stanoviště vyberte na slunci, zejména těm podzimním. Jarní snesou i mírný stín. Jsou citlivé na přemokřenou půdu, ta musí být propustná. Zemina by měla být hlinitopísčitá, lehce humózní, rozhodně ne vyhnojená chlévským hnojivem. Sázíte-li do trávy, nesázejte je pod drny, které by hlízy neprorostly a postupně by zmizely. Jarní krokusy vysazujte během září a října, tou dobou ubývá hrabošů. Podzimní pak v červenci. Cibulky krokusů se vysazují do hloubky 3–10 cm. Hlubší výsadba je ochrání před mrazem a hraboši, kteří konzumují naklíčené hlízy. Jakmile začnou kvést, snižte zálivku. V létě vůbec nezalévejte. Když krokusy odkvetou, tj. až zežloutnou a seschnou lístky, okopejte je, dávejte pozor, abyste skupinky nepoškodili. Přihnojujte pouze dobře vyzrálým kompostem.

Po 3–4 letech je potřeba krokusy vykopat. Vhodný je červen, kdy jsou odkvetlé a zatáhnuté. Hlízy očistěte, zkontrolujte, zda nejsou poškozeny nebo napadeny skvrnami – takové vyhoďte. Zbytek usušte a uschovejte pro výsadbu téhož roku. Životnost krokusů je 10–20 let.

Tag: Cibuloviny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se