×
Hledat v našem blogu

Sněženky a bledule – jedny z prvních jarních květin

U nás se objevuje pouze jeden druh sněženky, a to je sněženka jarní neboli podsněžník. Rostlina má zvonkovitý květ tvořený třemi podlouhlými bílými okvětními lístky a třemi kratšími vnitřními lístky. Můžeme ji zahlédnout dříve než bleduli, která však kvete delší dobu.

Bledule jarní je rostlina obvykle se dvěma bílými květy na jednom stvolu. Okvětní plátky mají žlutý lem, jsou listovitého tvaru na koncích se žlutozelenou skvrnou a svým uspořádáním tvoří zvoneček. U nás můžeme najít také pozdější druh – bleduli letní. Stvol má převislé konce, ze kterých vyrůstají květy (obvykle šest až sedm) a okvětní lístky mají zelený proužek. Květy jsou menší než u jarní bledule, někdy bývá zaměňována s konvalinkami.

"Oba druhy rostlin jsou jedovaté."

Největší koncentrace jedovatých alkaloidů je v cibulkách. Jejich konzumace vyvolává zvýšené slinění, celkovou slabost, průjmy a zvracení. Sněženky jsou využívány ve farmacii k výrobě léků, například alkaloid galantamin se využívá k léčení Alzheimerovy choroby. Bledule pro své alkaloidy zase na léčbu obrny a zánětů nervů.

Chcete-li je pěstovat na zahradě, není nic jednoduššího, než si cibulky zakoupit a vysadit. Rostliny pokvetou již po zasazení hned prvním rokem. Dařit se jim bude v polostínu, pod stromy a keři, které budou udržovat vlhkost půdy. Pokud je půda kvalitní nemusíme cibulky po uvadnutí listů vytahovat ze země. Je-li těžká, měli bychom nechat cibulky odpočinout a zasadit znovu na podzim.

Cibulky sněženek vysazujeme na podzim, nejlépe od září do října do kypré půdy, která by měla být propustná, zhruba 5 až 7 centimetrů pod zem. Jednotlivé cibulky bychom měli rozmisťovat 7 až 10 centimetrů od sebe. Na jaře necháme odkvetlé rostliny uvadnout a zežloutnout. Množit je můžeme rozdělováním jejich trsů.

Cibulky bledulí vysazujeme také na podzim, a to do humózní kypré půdy na vlhké stanoviště, asi 10 až 15 centimetrů pod zem a 7 až 10 centimetrů od sebe. Na jaře necháme odkvetlé rostliny uvadnout a zežloutnout. Množit je můžeme rozdělováním jejich trsů.

V zimním období je vhodné rostliny zakrýt chvojím nebo listím, které je však potřeba brzy zjara odklidit a umožnit rostlinám růst.

Tag: jaro
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se