×
Hledat v našem blogu

Chuť jahod a banánu se snoubí v láhevníku

Láhevník ostnitý je rostlina z čeledi láhevníkovitéPlod, někdy i případně celá rostlina, se lidově nazývá quanabana, velký či ostnitý corossol, ostnitý cachiman, graviola nebo soursop. Jde o malý, bohatě rozvětvený strom, vysoký 3–8 m. Plody mají podobu zelených 20–30 cm dlouhých protáhlých koulí s měkkými ostny. Původem je pravděpodobně z karibských Antil, Střední Ameriky a severu Jižní Ameriky. Nyní se vyskytuje také v Asii, Oceánii a Africe. Kůra má tmavě hnědou barvu, je hladká, u starších rostlin vrásčitá, větvičky sametově plstnaté, listy velké, dlouhé, ke špičce zúžené. Láhevník kvete na jaře až šest týdnů. Třílaločné květy mají tmavě hnědou nebo purpurovou barvu a vyrůstají po dvou a více. Plody obsahují nejedlá semena, která tvarem připomínají semena melounů, před konzumací je musíme vyjmout.

"Plody anony obsahují až 20 % cukrů, 3 % vlákniny, z vitaminů je důležitý především obsah provitaminu A a vitaminu C."

Pěstování anony v mírném klimatu není snadné a zvládnou ho spíš zkušenější zahrádkáři. Abychom urychlili klíčení, semena stratifikujeme, to znamená, že je umístíme do vlhké rašeliny, uzavřeme do plastového sáčku a na sedmdesát až sto dnů uložíme do chladničky. Takto připravená semena vyséváme při teplotě 24 ºC do hlubokých květináčů s rašelinovým substrátem, dva a půl centimetru pod povrch. Klíčení je velmi dlouhé, trvá dva až tři týdny a výhonek, který nemá děložní lístky, se objevuje až po dvou měsících. Semena nesmějí přeschnout! Rašící rostlinky jsou extrémně citlivé na přímé sluneční světlo, do dvou let se musí mladé rostliny držet ve stínu. Rostlina vyžaduje horká léta, mírné zimy, v našich podmínkách zimu venku většinou nepřežije, je vhodné ji tedy pěstovat jako přenosnou či celoročně pokojovou rostlinu. Rostliny začínají plodit ve stáří pěti až osmi let (pro nasazení plodů jsou zapotřebí alespoň dvě rostliny a vzájemné umělé opylení). Mladé rostliny se nesmí přetížit velkým množstvím plodů, je třeba je protrhávat.

V léčitelství se listy a semena dlouho používaly jako prostředky proti (mj.) parazitůmvysokému krevnímu tlaku a rakovině. V semenech je obsažen Annonacin, který je známý neurotoxin, který může vyvolávat degenerativní onemocnění mozku odpovídající Parkinsonově chorobě. Semena i odvary z listů se používají proti vším a květy se používají jako antispazmodikum, pektorálium a ke zmírnění kataru. Listy se používají jako sudoriferum, antispazmodikum, emetikum a jako prostředek k vyvolání spánku. Odvary z listů se používají jako obklady proti zánětům a nateklým nohám. Zralý plod má mít antiskorbutické a antiparazitární účinky. Dužina se používá jako obklad proti roztočům z čeledi Trombiculidae. Nezralý usušený plod se používá proti průjmu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se