×
Hledat v našem blogu

Ochrana stromů v předjaří

Chorob a škůdců v zahradách přibývá, jejich přirozených nepřátel ubývá a tak se většinou žádný pěstitel neobejde bez nějakého toho postřiku. Můžeme mluvit z vlastní zkušenosti, stromy byly letos obaleny ovocem jenže: na broskvi se objevila kadeřavost, švestky byly napadeny vrtulí, většinu hrušek a jablek sklidily sršni, na ostružinách vlnovník, v mrkvi jsou cestičky a takhle bychom mohli pokračovat. Aby bylo postřiků co nejméně a měly ten správný účinek, je potřeba začít včas a dodržovat termíny ochrany, jedině tak máte šanci na zdravou úrodu. 

Začít je dobré již v březnu, kdy se stromy chystají k rašení. K práci si vyberte den, kdy teplota dosahuje alespoň 10 °C, nebude foukat vítr a předpověď nic neříká o dešťových přeháňkách a postřik tak do večera na stromech oschne. Při nižších teplotách se účinnost postřiku snižuje, vítr by postřik roznesl i tam, kde není třeba, a pokud dřeviny opláchne déšť během dvou hodin, bylo stříkání zbytečné. 

Nejdůležitějším předjarním postřikem je přípravek proti přezimujícím škůdcům, který udusí většinu živočišných škůdců. Ovocné dřeviny stříkáme pečlivě i na kmeni, protože za starou kůrou přezimují škůdci nejraději. Při postřiku postupujte pomalu a důkladně. Přípravky, které obsahují insekticidní složku, tedy dotykový jed, a minerální či řepkový olej, brání larvám a vajíčkům v dýchání. Čím je tepleji, tím lépe postřik účinkuje, protože škůdci intenzivněji dýchají, a výrazněji se tak projeví účinek postřiku. 

Výčet přezimujících škůdců je opravdu rozmanitý. Předjarním postřikem lze zničit především vajíčka mšicsvilušky a štítenkymeru jabloňovou nebo píďalky, které tak rády vykusují listy. Zbavíte se také puklice a vrtule švestkové, postřikem chraňte před červivostí i odrůdy třešní.

V době rašení pupenů ovocných dřevin, je nutný ještě jarní postřik prováděný ve stadiu myšího ouška, to znamená v době, kdy jsou listové pupeny ještě nerozvité a stříbrně plyšové. Trápí-li vás květopas, je důležité provést postřik ve stadiu zelených poupat.

Budete-li dodržovat několik jednoduchých zásad tj.: před zimou odklidíte mumifikované plody, brzy v předjaří provedete řez ovocných dřevin, odstraníte nemocné a napadené výhony, zbavíte se starého listí a kmeny očištěné od staré kůry natřete vápnem, budete mít na jaře méně starostí jak se škůdci, tak i chorobami.

Tip:

  • Při ošetření stromů je nutností nejméně desetilitrový postřikovač, abyste větve i kmen doslova postřikem omyli.
  • Každý postřik obsahuje jinou účinnou látku, proto přípravky střídejte. 
  • Vždy postupujte dle návodu k použití, který je vždy uveden na balení přípravku.
Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se