×
Hledat v našem blogu

Dovedete si představit bramborák bez majoránky?

Chuť a vůně čerstvé majoránky, latinsky Origanum majorana, je nezaměnitelná. Rostlinu řadíme do rodu Origanum, stejně jako oregano a dobromysl její blízké příbuzné. Jméno je odvozeno z řeckého oros ganos, tedy radost z hor. Staří Řekové považovali oregano za symbol štěstí i lék. Majoránku si pak oblíbila i celá středověká Evropa, a to nejen jako koření, ale i jako delikátní přírodní parfém, přísadu do koupele, mast či čaje, který zahání všechny chmury.

Je to jednoletá, případně dvouletá bylina s přímým, rozprostřeným stonkem a protilehlými, oválnými listy. Vykvete-li, bílé, drobné květy tvoří husté střapce, které jsou stopkaté a vyrůstají v úžlabinách listů. Plody jsou tvrdé, v našich klimatických podmínkách většinou nedozrávají. Všechny bylinky tohoto rodu jsou medonosné a vyhledávají je včely, čmeláci i motýly.

Majoránka miluje slunce, pěstujete-li ji jako letničku, nebo přenosnou trvalku, silnější mrazy venku nepřežije. Půda na stanovišti musí být lehká, hnojená jen kompostem. Ideální je vysazovat již předpěstované sazenice. Záhon udržujeme bez plevele. Na podzim můžeme rostlinu vyrýt a přesadit do truhlíku. Sklizeň probíhá několikrát během léta před rozkvětem a to odstřižením kousek nad zemí, jakmile oschne ranní rosa. Majoránku sušíme ve stínu při teplotě do 35°C. Sušením své aroma neztratí.

Bylinka obsahuje látky podporující trávení a chuť k jídlu. Pomáhá zvýšit vylučování žaludečních šťáv a žluči, je skvělým pomocníkem při nadýmání, střevních kolikách a průjmech, pomáhá při nechutenství. Má uklidňující a dezinfekční účinky. Pro svůj močopudný vliv se uplatňuje i v čajových urologických směsích a tyto obvykle nepříliš libé čaje chuťově obohacuje.

V kuchyni je vhodné přidávat ji do tučných jídel, dělá je stravitelnější, dobrá je však také v pokrmech z brambor, na pečená, dušená i grilovaná masa a ryby. K dochucování polévek, omáček a masitých jídel se často užívá dohromady s česnekem. Díky svému příznivému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin. Využít ji lze v čerstvém i sušeném stavu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se