Vypěstujte si vlastní česnek, chutná lépe, než ten čínský
Česnek je pro českou kuchyni naprosto nezbytnou surovinou. Ale jak moc se liší od toho čínského? Má jinou chuť nebo jinou konzistenci? Česnek vyrobený v České republice je přímo klasika. Nejen díky tomu, že je po dlouhá desetiletí hlavní surovinou českého zemědělství.
"Česnek, který je vypěstovaný u nás má mnohem lepší chuť a tento fakt je také vědecky dokázaný."
Jak se vůbec liší česnek český od toho čínského?
Snad každý Čech miluje na topince pořádnou dávku česneku. Ale čemu říkáme pořádná dávka? Většinou stačí jeden stroužek a česnek nám naši večeři skvěle zpestří. Právě toto se o čínském česneku říci nedá. Nemá totiž tak výraznou chuť, jako česnek vyrobený českými zemědělci. Je dokázáno, že je tato zelenina velice náchylná na délku dne. Česnek vypěstovaný v našich podmínkách je tak mnohem chutnější, než v jiných zemích.
Český nebo čínský?
Zhruba v roce 2002 čínský česnek nahradil ten český na trhu zboží. Byl levnější a bylo ho větší množství. Čínský česnek byl sice výhodnější, jeho chuť se s tím českým ale nedala srovnávat. V současné době je opět česnek vypěstovaný v České republice žádaný. Chuť je nesrovnatelná, také kvůli chemikáliím, které jsou pro delší převoz nezbytné. Česnek také začínají pěstovat ekologičtí zemědělci, není tak divem, že tuto zeleninu můžete nalézt v některém z obchodů s bioprodukty.
Vypěstujte si česnek vlastní!
Český česnek sice můžete zakoupit v některých supermarketech a v mnoha obchodech, nejlepším řešením je ale česnek vypěstovaný přímo na Vaší zahrádce. Pěstování česneku není vůbec těžké. Česnek můžeme sázet na jaře i na podzim. Častější, a pro Čechy typičtější, je jarní výsadba. Česnek sázíme do půdy, kterou máme předem připravenou. Půda by měla být dostatečně prohnojena, ne však kravským hnojem. Nejlepším místem pro česnek je slunné, vzdušné a suché místo. Stroužky poté sázíme do hloubky 6–8 centimetrů ve vzdálenosti 15 centimetrů. Ani po vysetí česnek nepotřebuje velkou údržbu. Často tak záhonky zalévat nemusíte, ale půda by neměla být suchá.
Český česnek je na rozdíl od toho čínského chuťově mnohem lepší. Má v České republice skvělé podmínky na pěstování. Proto je mnohem výhodnější vypěstovat si vlastní.