×
Hledat v našem blogu

Pijete rádi kávu? Zkuste pěstovat kávovník

Věděli jste, že první nápoj z kávových zrn byl uvařen asi v 15. století a kávu znali již Arabové v 6. století našeho letopočtu? Že se na Kostarice pěstuje až čtyři sta milionů kávovníků? Že sběr plodů kávovníku zaměstnává mnoho lidí a je velice pracný? Že sebrat přibližně třicet kilogramů kávových zrn zabere jednomu člověku až tři dny? Že u kvalitnějších káv se vybírají pouze zralé plody? A že nejdražší káva světa pochází z výkalů cibetek a za hrníček dáte tisícovku?

Kávovník (Coffea) je nenáročná rostlina a proto ho můžete pěstovat v domácích podmínkách. Patří do čeledi mořenovitých (Rubiaceae), kam patří například i svízel a mařinka vonná. Za nejrozšířenější kávovník je považován kávovník arabský. Je to stále zelený, samosprašný keř pocházející ze subtropického a tropického pásma.

Semena vyséváme po 2–5 do květináčů naplněných zeminou, dostatečně propustnou a výživnou, s půdní reakcí pod pH 7, což znamená kyselou půdu. Optimální teplota pro klíčení se pohybuje mezi 25–28 °C. Při této teplotě semena vyklíčí za 2–3 týdny, ale může to trvat i déle. Když se vytvoří první pár pravých listů, semenáče rozsadíme do květináčů o průměru 10 cm a každým rokem přesazujeme do květináčů v průměru o 2–3 cm větším. Na dně květníku vytvoříme dobrou drenáž. Během vegetace (v létě) 1x za 14 dnů přihnojujeme nejlépe tekutými hnojivy. Na světlo není příliš náročný, vyhovuje mu rozptýlené světlo. Nesnáší přímé slunce, i na plantážích se pěstuje v podrostu vyšších stromů. Svědčit mu bude na okně orientovaném na jihovýchod až jihozápad. Zaléváme při proschnutí substrátu.

Pokud kávovník svěsí listy, je nejvyšší čas na zálivku. Postavte ho do větší nádoby a pořádně prolijte vodou. Po půl hodině ho z ní vyndejte. Nejlepší je zalévat vodou dešťovou. Pokud není k dispozici, postačí odstátá voda z vodovodu. Nedostatečná vzdušná vlhkost může způsobovat zasychání listů. V tom případě rostliny rosíme. V zimě snížíme teplotu na 15–20°C a omezíme zálivku. Poklesne-li teplota pod 12 °C rostlina přestane růst. Kávovník je citlivý na chlad a průvan, v zimě na něj tedy nebudeme otevírat okno. Starší rostliny jsou citlivé i na změnu stanoviště.

Rostlina plodí od 3–4 let věku. Květy se objevují časně na jaře, jsou jasně bílé a voní. Někdy kvete i vícekrát během roku. Plodem je bobule velikosti 10x5 mm se dvěma plochými semeny. Oplodí je ve zralosti jasně červené barvy, existují také rostliny se žlutým oplodím. Plody zrají 9–14 měsíců po odkvětu.

Káva navozuje příjemnou atmosféru, uvolňuje tělo i mysl, navíc probouzí aktivitu a působí i jako afrodiziakum. Dále například podporuje hubnutí a působí jako prevence proti některým (dokonce i nádorovým) onemocněním. Bylo zjištěno, že pití kávy může snižovat riziko vzniku srdečních a respiračních chorob, mrtvice a diabetu. Účinky jsou však zcela individuální. Káva je také výborný antioxidant.

Tag: Kávovník
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se