×
Hledat v našem blogu

Bazalka – pěstování a její využití

Již v kultuře starověkého Říma sloužila bazalka jako aromatické dochucovadlo. Květináč s vonící bazalkou za oknem také údajně odpuzoval nepříjemný hmyz. Po desetiletích útlumu a zapomenutí se bylinka opět začíná v našich končinách hojně pěstovat a využívat. Není náročná, a tak je vítaným zpestřeními pro každého, nejen začínajícího pěstitele.

Bazalka, ostatně jako jakákoliv jiná rostlina, má mnoho podob, barev i vůní, tedy záleží pouze na vašich preferencích, kterou si zrovna vyberete. Je však důležité mít na paměti, že se z hlediska vegetační doby jedná o letničku. Do nádoby, třeba za oknem, si ji můžete vysít dokonce již koncem února nebo počátkem března. Pokud tedy zrovna patříte mezi nedočkavce. Dalším termínem je pak půlka dubna. Předpěstované a protříděné sazenice se do venkovního záhonu vysazují teprve v období, kdy nehrozí přízemní mrazíky, to znamená spíše ke konci května. Bazalka vyžaduje slunné a teplé místo, protože původně pochází z teplých oblastí Středomoří. 

Bazalka velmi dobře ocení výběr stanoviště. Čím více tepla a slunce jí totiž dopřejete, o to více pak voní. Co se týče substrátu, ten je lépe pro tuto bylinku zvolit vzdušnější, ale výživný. Zavlažování požaduje na rozdíl od jiných bylin podobných vlastností více, vzhledem k poměrně velké ploše jejich tenkých listů, ze kterých se odpařuje velké množství vody. Důležité je rostlinku nikdy nenechat zcela vyschnout. V takovém případě už se vám patrně nikdy nevzpamatuje a vy byste pak mohli začít znovu.

Listy bazalky můžete v kuchyni využít zcela čerstvé nebo je na mnoho způsobů konzervovat. Například se mohou nasekat a napěchovat do zavařovací sklenice a poté zalít panenským olivovým olejem. Dbejte zejména na to, aby lístky nad hladinu nevyčnívaly, mohly by totiž začít plesnivět. Skutečnou lahůdkou z bazalky je však směs používaná na oblíbené pesto. Pokud do nasekaných lístků kromě oleje přimícháte ještě piniové oříšky, česnek a strouhaný parmezán, získáte pravé italské pesto na těstoviny.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se