×
Hledat v našem blogu

Bylinky je možné pěstovat i v bytě

Máte rádi aroma čerstvých bylinek a nechcete se ho vzdát ani na konci vegetační sezony? Bydlíte ve městě a nemáte zahradu, kde byste bylinky mohli pěstovat? O kouzlo čerstvých bylin nemusíte přijít, s trochou péče se totiž některé dají vypěstovat i v domácích podmínkách. Bylinky pěstované v místnosti sice rostou pomaleji, než bylinky na zahrádce, ale sklizeň budete mít i tak dostatečnou.

Základním předpokladem úspěchu je v případě pěstování bylinek v bytě výběr stanoviště. Je důležité, aby stanoviště s bylinkami bylo dostatečně osvětlené. Z tohoto hlediska budou nejvhodnější místa nacházející se v blízkosti jižně nebo západně orientovaných oken, lépe však přímo okenní parapety.

Pěstujete-li jakoukoliv rostlinu v květináči, musíte řešit, jakým substrátem květináče naplnit. Obecně platí, že bylinky prospívají nejlépe ve vzdušné, nepřemokřené a zásadité zemině. Vyplatí se sáhnout po kvalitním substrátu s příměsí rašeliny. Na hnojení nejsou bylinky náročné, spíše než pravidelné hnojení je vhodné bylinky jednou za rok přesadit do květináčů s čerstvým substrátem.

Problém někdy nastane při zalévání. Někteří pěstitelé, a není jich málo, mají obtíže odhadnout správnou míru. Bylinky vesměs patří k těm rostlinám, v jejichž nárocích na vodu platí ono „méně je někdy více“. Rozhodně bychom se měli vyhnout tomu, aby rostliny ve vodě stály. Zároveň bychom substrát ale neměli dlouhodobě nechávat zcela vyschlý.

Jaké bylinky tedy doma pěstovat? Výběr bylinek, které můžeme zkusit pěstovat, je široký, měli bychom se proto zamyslet nad tím, které bylinky při přípravě pokrmů používáme nejčastěji. Pro domácí pěstování jsou vhodné například: bazalka, tymián, rozmarýn, kopr, majoránka, šalvěj nebo levandule.

Optimální období pro výsev bylinek je konec zimy a začátek jara. Bylinky obvykle vyséváme rovnou do květináčů a truhlíků, které je potřeba naplnit kvalitním výsevním substrátem. Semena bylinek jsou většinou velmi drobná, přesto je potřeba je vysévat řídce. Příliš husté výsevy totiž neposkytují vzešlým rostlinkám dostatek místa. Malé rostlinky v důsledku toho jsou řídce olistěné a mají křehké stonky. Zabránit tomu můžete třeba tak, že velmi drobná semínka, jako mají například máta či tymián, před výsevem smícháte s trochou písku. Rostliny přesazujte až po té, co vzešlé vytvoří první pár tzv. pravých listů.

Pěstování bylinek ze semen se sice zdá složitější než nákup sazenic v supermarketu, má však jisté výhody. Nejvýznamnější výhodou je lepší zdravotní stav a výrazně delší životnost rostlin pěstovaných ze semen. Sazenice bylinek v supermarketu totiž jsou rychlené a v důsledku toho postrádají intenzivnější aroma. Protože se jedná o běžné spotřební zboží, v domácích podmínkách vydrží nejvýše měsíc. Jinak teplomilné bylinky jsou v průběhu přepravy do obchodů vystaveny nevyhovujícím světelným podmínkám a chladu chladících boxů, jsou proto náchylné k jakýmkoliv houbovým chorobám. Naproti tomu, zkusíte-li pěstovat bylinky ze semen, nejen že ušetříte, ale hlavně získáte kvalitní rostliny a budete mít z pěstování o to větší radost.

Tag: Byliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se