×
Hledat v našem blogu

Ginkgo biloba - strom se zázračnými účinky

Ginkgo biloba neboli jinan dvoulaločný je potomkem pravěkých jehličnanů (řadíme ho však mezi stromy listnaté). Před 160 miliony lety se jeho čeleď vyskytovala na mnoha místech světa, včetně Evropy a jako jediný přežil až dodnes. Divoce stále roste v Číně, ve východní Asii je posvátným stromem a vysazuje se do blízkosti chrámů.

Koruna jinanu je kuželovitá až rozkladitá. Stromy mohou dorůst až do výšky 30–40 m a jsou dlouhověké (nejstarší strom rostoucí v Japonsku má 1200 let). Kůra kmene je šedá, ve stáří široce brázditá. Řapíkaté listy vyrůstají ve svazečcích, fyziologicky mají blíže k jehličí než listům. Jinan je dvoudomý – tzn., že jeden strom má samčí rozmnožovací orgány a některý druhý zase samičí. Do ulic a k domům jsou vhodné jen samčí rostliny, protože plody samičích stromů mohou nepříjemně zapáchat. Původcem zápachu i možného podráždění pokožky jsou dužnaté obaly semen, které obsahují organické kyseliny, jako glyceridy, steroly a estery.

Na pěstování je nenáročný, snáší znečištěné ovzduší i zasolené půdy a na stanoviště má skromné požadavky. Vzhledem k tomu, že dorůstá velkých rozměrů, musíme mu vybrat vhodné místo s dostatkem prostoru. Nejlépe mu vyhovují propustné, sušší, jílovité hlíny a pozice chráněná před větrem. Pokud jsou rostliny dobře zakořeněné, jsou odolné proti suchu. Stromy mají velmi pomalý růst, průměrně méně než 30 cm za rok, a to v období od konce května do konce srpna. Byly vyšlechtěny různé variety (zakrslé, převislé, nebo s různě tvarovanými a zbarvenými listy). Strom začíná plodit ve věku kolem 35 let, jeden samčí strom stačí pro opylování pěti samičích (k tomu může dokonce dojít až poté, co plody spadnou na zem).

V asijských zemích jsou semena vybranou pochoutkou a používají se v tradiční kuchyni. Semena zbavíme dužiny, máčíme ve slané vodě, pražíme a pak se konzumují nebo se přidávají do dezertů. Toxické sloučeniny nejsou při úpravě rozkládány teplem a při požití většího množství slané pochoutky nebo dlouhodobém užívání, způsobují otravy, zejména u dětí.

Listy sklízíme nejlépe na konci léta nebo časně na podzim, těsně před tím, než začnou měnit barvu.

Stromy netrpí na škůdce ani choroby.

Jinan se vyznačuje významnými léčivými účinky. Výtažky z listů pomáhají při léčbě astmatu, zažívacích potížích, pozitivně působí na oběhový systém, paměť a koncentraci. Zlepšuje prokrvení periferních částí těla, pomáhá prohřívat věčně studené ruce a nohy, ve stáří je doporučován proti ztrátě duševní svěžesti.

Tag: biloba
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se