×
Hledat v našem blogu

Chryzantémy už nejsou jen smutečními květinami, dejte jim šanci

Jejich nevšední krásu oceníte v trvalkovém záhonu i ve váze. Pro venkovní výsadby jsou určeny chryzantémy zimovzdorné – listopadky, ty, ze skupiny Multiflora, se hodí jak na záhony, tak pro pěstování v nádobách.

V naší republice se šlechtěním chryzantém zabýval Jan Dvořák. Vyšlechtil jich víc než tři stovky a Šlapanické chryzantémy se staly pojmem, získávaly ocenění na výstavách v celém světě. Z rozsáhlého sortimentu se zachovala snad jen ‘Šlapanická Eliška’ – červená listopadka s výrazným žlutým středem, která bývá na zahradách k vidění častěji.

Listopadky vydrží v zahradě po mnoho let, dopřejete-li jim vše, co potřebují:

- půda středně těžká, propustná a humózní,

- stanoviště slunné,

- dostatek vláhy,

- přihnojování v době vegetace každé dva týdny,

- v našich zimách přezimují venkovní chryzantémy obvykle bez potíží.

Neuškodí jim však přisypání keříku lehčí zeminou (kompost s rašelinou bude to pravé). Ve vyšších polohách a tam, kde jsou zimy tužší, použijte ještě lehký kryt z chvojí. Na podzim je nesestříhávejte, nechte střih až na jaro, kdy odstraníte kryt, rozhrabete zeminu a listopadku nad zemí zkrátíte.

Listopadky pěstované v nádobách potřebují ke zdárnému růstu směs rašeliny a ornice (zahradní zeminy) a pravidelné přihnojování. Na zimu zapusťte nádobu do záhonu, zasypte zeminou a přikryjte chvojím.

Takovouto péči ocení rostliny bohatým kvetením – rané odrůdy už od konce srpna, pozdní rozkvétají po polovině října. Přibližně po pěti letech trsy zjara přesaďte, přitom je můžete rozdělit a chryzantémy si namnožit.

Ani listopadkám se nevyhýbají škůdci. Tím nejúpornějším je mšice napadající poupata a později i květy, které se deformují. Od prvního výskytu použijeme vhodný postřik. Nebezpečné je háďátko kopretinové, žijící uvnitř pletiv chryzantém, výsledkem jeho přítomnosti jsou deformované květy a bezlisté stonky. Háďátko přezimuje v půdě a zjara napadá rostliny v místě drobných poškození listů.

Odpudit ho můžeme afrikány nebo dezinfekcí půdy. V deštivém počasí se šíří na rostlinách septorióza, která poškozuje listy hnědočernými skvrnami. Pomáhá např. Dithan M45 aplikovaný po deseti dnech alespoň třikrát. Chryzantémy napadá také bílá rez. Na svrchní straně listů houba vytváří žluté skvrny s ložisky výtrusů na rubu listů, jež schnou a opadávají. Silně napadené rostliny se musí spálit. Z chemických přípravků je doporučeno použít Baycor 25WP nebo Dithan M45. Napadené listy se před postřikem odstraní a ošetření se opakuje alespoň pětkrát, vždy po týdnu.

Náš tip:

Pěstovat můžete i jedlou chryzantému. V Číně věří, že dodává člověku životní sílu a napomáhá při léčbě různých neduhů. Mladé výhonky, okvětní lístky i celé květy se dají využít v kuchyni, z kořenů se vaří čaj proti bolesti hlavy, krku, k zotavení z chřipky, při diabetu a k posílení zraku. Listy připomínají vzhledem petržel, ale mají spíše celerovou příchuť.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se