×
Hledat v našem blogu

Aby zahrada na jaře kvetla

Je tedy na čase vybírat místa kam umístíte cibulky tulipánů, krokusů, sněženek, narcisů, hyacintů, modřenců, ladoněk aj. Cibulky stačí jednou vysadit a svou krásou vás při správné péči mohou těšit i několik let.

Základem úspěchu je dobrá půda. Většině cibulovin vyhovuje propustná, výživná půda. Vylepšit ji můžete zralým kompostem či kravským hnojem. Pokud je půda těžká a nepropustná, je potřeba pro cibulku vyhloubit prostornou a hlubokou jamku (cca 30 cm) a na dno vložit drenáž – písek či drobný štěrk smíšený se zeminou. Na místo se sázejí tak, aby hloubka jamky trojnásobně převyšovala výšku cibule. Působivé jsou skupinové výsadby o alespoň 20 ks. Cibulky sázejte alespoň 10 cm od sebe.

Podzimní cibuloviny jsou prvními posly jara. Jsou atraktivní jako obruba záhonů, cest a chodníčků, ale vyjímat se budou i uprostřed trávníku nebo jako podsadba stromů. Vybereme-­li nižší druhy, budou krásné i v nádobách a truhlících.

Nejoblíbenějšími cibulovinami jsou zřejmě tulipány vyšlechtěné do stovek barevných odstínů, výšek, plných i jednoduchých květů, vydrží kvést od dubna do června.

Jaro by se neobešlo bez květů modřenců, snědků, sněženek, bledulí a talovínů, které prospívají i pod stromy.

Krokusy vyžadují lehké půdy a slunečné stanoviště, stejně jako hyacinty.

Vděčnými cibulovinami jsou narcisy. Jsou odolné, vyšlechtěné do mnoha variet a porostou i v těžších půdách. Potřebují více vláhy, než ostatní cibuloviny.

Jestliže se na zahradě vyskytují hryzci nebo hraboši, cibulky chráníme dostatečně hustým pletivem, nebo je vysazujeme v perforovaných drátěných či plastových košících.

Velkým pomocníkem při sázení, zvláště do trávníku, je sazeč, kterým snadno vyrýpneme špalík zeminy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se