×
Hledat v našem blogu

Pažitka nese jméno po pažitu

Pažitka je vytrvalá cibulová rostlina, která se řadí do rodu česneku. Pochází ze Středomoří, ale i u nás ji najdeme ve volné přírodě na březích vodních toků.

pěstování v zahradách i nádobách jsou vyšlechtěny různé druhy pažitky zahradní. Pažitka není na pěstování náročná. Vyžaduje slunnou vzdušnou polohu, půdu s dostatkem humusu, dostatečně propustnou a stále vlhkou. Ideální je hlinitopísčitý substrát s vyšším obsahem vápníku. Pažitka nesmí přeschnout, ale ani se topit ve vodě.

Dorůstá do výšky kolem 80 cm. Listy jsou vzpřímené, tmavě zelené, na průřezu kulaté. Květenství je tmavě růžové fialové barvy a tvoří okolík pětičetných kvítků podepřených stvolem. Semena jsou drobná, lesklé černé barvy.

Předpěstovanou ji můžeme zakoupit v každém obchodě, ale proč si ji nevypěstovat? Semínka vysejeme buď přímo na záhon po zmrzlých nebo si je předpěstujeme za oknem doma. Pažitku můžeme množit i dělením trsů od dubna do srpna. Nové trsy by měli být minimálně 2–3 cm velké. Sázíme je do sponu 30 x 15 cm, na jednom stanovišti se dá pěstovat několik let. K rychlení se hodí pražská pažitka, v listech má větší množství pálivých silic. Čínská pažitka je také nazývána česnekopažitka, má jemné listy s česnekovou vůní.

Na podzim můžeme trs pažitky přesadit do květináče a přes zimu ji pěstovat jako zásobárnu vitamínů na okenním parapetu. Aby rostla celou zimu v bytě, je nezbytná pravidelná zálivka a pravidelné sestřihávání.

Pažitka je výborné stomachikum – podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv. Je účinná i proti střevním parazitům, snižuje krevní tlak a chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a beta-karoten. Nať pažitky má mnohostranné využití, neocenitelnou součástí je hlavně ve studené kuchyni. Přidáváme ji nasekanou do různých pomazánek, sýrových pomazánek, salátů, polévek. Jako dekoraci na různá jídla můžeme použít i květ. Ze 100 g pažitky získá naše tělo 10 mg vitamínu C.

Tip: Pažitkunikdy nevařte s jídlem, přidáváme ji až do hotového pokrmu. Vhodné není sušení, chuť i aroma si zachová lépe zmražená.

Tag: pažitka
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se