×
Hledat v našem blogu

Pěstování bylinek – anýz

Blízkým příbuzným anýzu je například fenykl či kmín a způsob pěstování těchto rostlin je proto velmi podobný. Bude se mu dařit jak v záhonu na zahradě, tak v květináči na balkoně nebo na okenním parapetu. Semena můžeme vysévat během celého vegetačního období, nicméně nejlepší čas pro výsev je březen a duben.

Semena vyséváme přímo do řádků vzdálených alespoň 15 cm od sebe a do hloubky 1 až 2 cm. Doba klíčení trvá přibližně tři týdny. Po vzejití rostlinky vyjednotíme a nejslabší jedince odstraníme, přičemž dáváme pozor, abychom zbývající rostlinky nepoškodili – mladý bedrník anýz je velmi náchylný na jakékoliv poškození a neopatrnou manipulací jej snadno zničíme.

Ideální stanoviště je na slunci v lehčí (písčitohlinité) zemině. Rostliny v létě pravidelně zaléváme a odplevelujeme. Šedozelené plody sklízíme v srpnu či září, těsně před dozráním. Sušíme na vzdušném, prosvětleném místě, nikoliv však na přímém slunci. Suchá semena poté skladujeme v uzavřené nádobě na tmavém místě, aby nezvětrala a neztratila tak své účinné látky.

Používáme ho nejen jako koření, ale lze z něj připravit i čaj. Nežádoucími účinky anýzu jsou možné alergické reakce, které se mohou projevit otokem sliznic či problémy s dýcháním. Jejich výskyt je ale velmi vzácný.

Anýz je vhodný i pro těhotné a kojící ženy, účinné látky anýzu totiž přecházejí do mateřského mléka a prospívají tak i zdraví dítěte.

Anýz se k léčebným účelům používal již od starověku. Ve středověku se mělo za to, že je účinným lékem proti moru. Anýz má především protizánětlivé vlastnosti, pomáhá proti kašli, zlepšuje trávení a příznivě působí také na obecné zdraví žen.

Příznivé účinky anýzu:

- ulevuje od kašle

- pomáhá proti zánětu

- usnadňuje usínání

- odstraňuje zápach z úst

- podporuje trávení

- zkapalňuje hleny

- ulevuje od žaludečních a střevních křečích

- pomáhá při nadýmání

- podporuje kojení

- ulevuje od menstruačních bolestí.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se