×
Hledat v našem blogu

Podzimní péče o trávník

K tomu, aby byl váš trávník hustý a zdravý nestačí jen občasné sekání, je třeba mu zajistit také kvalitní péči.
Pár podzimních prací na zahradě a příští rok se vám odvděčí v podobě krásné a bujné zelené pokrývky.

Nejprve se pusťte do odstranění spadaného listí a plodů. Rozkládající se listy totiž mohou v trávníku napáchat pořádnou paseku – tvoří se pod nimi plíseň a následně nevzhledné skvrny.

V listopadu trávník naposledy posekejte. Tráva přestává růst při teplotě okolo 7 °C, do té doby je ji stále potřeba zkracovat. Ideální výška trávníku na zimu je 4–5 cm. Kratší porost by mohl vymrznout, vyšší naopak více zadržuje vodu a tím podporuje vznik plísňových chorob. Posekanou trávu posbírejte, mulčování již není žádoucí.

Na podzim je trávník potřeba provzdušnit. Pořádně se tak vyčistí od plsti a zbytků posečené trávy, tím je také omezeno následné prorůstání nežádoucího plevele. Zlepší se přístup vody a vzduchu ke kořenům a jejich následný mohutnější růst. Výsledkem je trávník, který bude lépe dýchat a přijímat vodu a živiny. K provzdušnění vám budou stačit speciální duté vidle či vertikutační hrábě, máte-li tedy menší pozemek. Provzdušňuje se trávník posečený na výšku asi 3–4 cm. Všechnu vyčesanou trávu sbírejte. Vertikutátor vám pomůže upravit větší plochy, na které už by vám síly na ruční provzdušnění nestačily.

V zimě nechejte trávník odpočinout a proces znovu zopakujte až na jaře. Provzdušnění je nejlepší prevencí před plísňovými chorobami, odstraněním travní plsti se také zamezí výskytu plevelů a mechů.

Strukturu a propustnost půdy zlepšíte pískováním. Používá se ostrohranný křemičitý písek o velikosti zrn 0,5–2 mm. Spotřebujete asi 4–9 litrů písku na m2. Zrna by měla být bez příměsi vápna a jílovitých částic. Písek se rovnoměrně rozhrne po celé ploše, u větších prostorů je lepší použít speciálních strojů, u menších si můžete pomoci využitím posypového vozíku nebo rozmetadla hnojiv.

Po provzdušnění trávníku, je třeba jej pohnojit a dodat mu tak živiny, které zajistí vitalitu pro zvládnutí nadcházející zimy. Trávník je po dostatečném vyhnojení také odolnější vůči houbovým chorobám. V podzimním hnojivu je vyšší obsah draslíku, který posiluje vyzrávání rostlinných pletiv a tím zlepšuje mrazuvzdornost. Jako hnojivo lze aplikovat i kompost. Ideálně hnojte v období od září do listopadu. Na jaře jej můžete opět začít vyživovat, tentokrát hnojivem s vyšším obsahem dusíku, které zajistí rychlý růst.

Možnosti napadení trávníku některými plísňovými chorobami můžete předejít, pokud ho správně ošetříte před zimou. Nemoci však může způsobit i nadměrné hnojení dusíkem a nedostatečné zásobení draslíkem. Doporučuje se provést postřik fungicidem – ten působí proti nejčastěji se vyskytující sněžné světle-růžové plísňovitosti trav (dříve plísni sněžné) a proti dalším houbovým chorobám trávníku. Nejnáchylnější ke vzniku plísní jsou zastíněné plochy se zvýšenou vlhkostí.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se