×
Hledat v našem blogu

Květy, které přitahují motýly a další hmyz

Zdobit ji mohou třepetající se křídla motýlů a další hmyz, který přitahují rozkvetlé aromatické rostliny. Založte si zahradu přitahující hmyz. Odvděčí se vám opylením rostlin a tím pádem bohatší úrodou.

Základ zahrady pro motýly musí tvořit takové druhy rostlin, které poletujícímu hmyzu s dlouhými sosáky chutnají nejvíce. Motýly přitahuje nektar určitého druhu rostlin, jsou mezi nimi letničky, trvalky i keře.

Budete-li tedy tvořit záhon ze směsi těchto rostlin, měl by mít nějakou formu skladby. Střed vyplníme keři a vyššími trvalkami a okraje postupně nižšími a nižšími druhy. Pohled pak bude umožněn ze všech stran. Vysazovat můžeme také roztroušeně jednotlivé rostliny po celé zahradě. S babočkami, žluťásky, modrásky, okáči, otakárky a dalšími se pak budeme setkávat na mnoha místech.

Magnetem mezi dřevinami je keř komule neboli letní šeřík. Do velmi teplých oblastí a do nádob se hodí také zploděr, tzv. americký nepravý šeřík. Pro naše podmínky se hodí málo – není schopen přežít mrazy nižší než  -12 °C. Má jasně modrou barvu květenství. Motýly přitahuje také hvězdnice. Je jich celá řada druhů, některé kvetou na počátku léta a jiné až na podzim. Několik druhů těchto rostlin zajistí neustálý zdroj nektaru přitahující motýly po několik měsíců.

Dalšími rostlinami, které motýly přitahují, jsou všechny vonné druhy hluchavkovitých, hvězdicovitých a bobovitých rostlin.

Z keřů můžete na zahradě pěstovat např.: arálii, jochovec, kalinu, komuli, liboru, pěnišník, pustoryl, šeřík, tavolník, zploděr.

Z trvalek kopretiny, denivky, dobromysl, hvězdnice, hvozdíky, jiřiny, levandule, mateřídoušku, plamenky, rozchodník, sasanku japonskou, šalvěj, šuškardu, třapatky, vlčí bob, yzop, záplevák či zlatobýl.

A z letniček aksamitníky, astry, cinie – ostálky, chrpy modré, krásenky, krásnoočka, lichořeřišnice, měsíček, slunečnice, sporýš, topolovku (slézová růže), violky a další.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se