×
Hledat v našem blogu

Dvouletky vyrůstající ze samovýsevu

Rostliny, které se množí samovýsem jsou velmi vděčné a často je objevíme i tam, kam jsme je nevyseli a možná by nás to ani nenapadlo. Spontánně tak vytvoří kombinace, na které bychom ani nepomysleli. Díky samovýsevu dokáží tyto rostliny vytvářet velmi půvabné květinové kompozice. 

Dvouletky nejsou tak preferované jako letničky, jsou tak trochu opomíjené, což je škoda. I když mají téměř stejné nároky na půdu i stanoviště - nejlépe se jim daří na slunném a teplém místě (některé druhy snesou i polostín), se středně těžkou, humózní půdou.

Dvouletky rozkvétají v pozdním jaru, kdy je jiných kvetoucích rostlin na zahradě ještě nedostatek. Oproti letničkám je škála jejich využití mnohem širší: jsou vhodné se na rabátka, lemy cestiček, jako solitéry i do skupin spolu s letničkami, trvalkami či okrasnými trávami. Mnoho dvouletek se však dokáže vysemenit samovolně v blízkosti mateřské rostliny, kde se objeví množství mladých rostlinek, které stačí jen přesadit. Jsou tak ideální pro přírodní zahrady, ale i tam, kde zůstane holé místo po cibulovinách či jarních rostlinách, které brzy zatahují, jako jsou například primule, srdcovky či pryskyřníky. V září se semenáčky dvouletek sází na své konečné stanoviště v rozestupech 15 až 20 cm a na zimu se před vymrznutím chrání pokrývkou z chvojí, která zároveň ochraňuje některé druhy před okusem zvěří. 

Výsevy:

květen až červen - zimní fiala (Cheiranthus cheiri), náprstník (Digitalis), hvozdík bradatý (Dianthus barbatus), zvonek (Campanula medium), topolovka (Althaea rosea).

červenec - macešky (Viola tricolor), sedmikrásky (Bellis perennis) a pomněnky (Myosotis alpestris).

Tipy na dvouletky, které doplní jarní či letní výsadbu:

Ipomoea coccinea, Balsamina, Phaseeolus multiflorus, Thunbergia, Tropaeolum - než vyrostou popínavky do výšky, okolí kořenů můžou zastínit například nízké zvonky či macešky.

Raně kvetoucí dvouletky (např. pomněnky (Myosotis sylvatica) můžeme vysazovat ještě před letničkami a kombinovat je s jarními trvalkami: Tařinka (Allysum), Chejr (Cheiranthus), Stračka (Delphinium), Iberka (Iberis), Pomněnka (Myosotis), Silenka převislá (Silene pendula).

Kombinace letniček a dvouletek, která kvete od června až do zimy: druhy později kvetoucí, jako Chejr vonný (Cheiranthus cheiri), Sedmikráska chudobka (Bellis perennis), Hvozdík vousatý (Dianthus barbatus) atd., je možné vysazovat v kombinaci s letničkami či brzo odkvétajícími trvalkami, kde i po odkvětu mohou záhony dekorovat svým olistěním: Laskavec krvavý (Amaranthus speciosus), Astra čínská (Callistephus sinensis), Zvonek zahradní (Campanula medium), Nevadlec hřebenitý (Celosia cristata), Budělník pižmový (Centaurea moschata), Hvozdík zahradní (Dianthus caryophyllus), Sluncovka kalifornská (Escholtzia californica), Kokarda sličná (Gaillardia picta), Zářivka velkokvětá (Godetia grandiflora), Kejklířka šarlatová (Mimulus cardinalis), Nocenka zahradní (Mirabilis jalapa), Mák (Papaver), Plaménka Drummondova (Phlox drummondi), Jazylka chobotnatá (Salpiglossis sinuata), Šalvěj (Salvia), Hlaváč černonachový (Scabiosa atropurpurea), Aksamitník vzpřímený (Tagetes erecta), Sporýš zahradní (Verbena hybrida), Ostálka sličná (Zinnia elegans).

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se