×
Hledat v našem blogu

Bylinky proti chrapotu či nachlazení

Nejčastější příčinou chrapotu nebo dočasné ztráty hlasu je zejména nachlazení. Ale můžete ho ztratit i díky chrápání v noci či nadměrnou fyzickou námahou hlasivek (dlouhodobým mluvením, řvaním, neustálým působením suchého vzduchu…).

Šalvěj, máta, měsíček, řepík nebo sléz jsou ideální na kloktání

Smícháme 5 g listu šalvěje lékařské, 10 g listu máty peprné a 10 g květu měsíčku lékařského: vytvoříme směs, přelijeme 1 l vroucí vody a necháme vyluhovat do zchladnutí asi na 40 °C, potom scedíme, přidáme 2 čajové lžičky medu, dáme do termosky, kloktáme a popíjíme během dne. Používáme asi 4 dny.

V 0,5 l vody vařte po dobu 10 minut 10 g řepíku lékařského. Odvar kloktejte při namožených hlasivkách a chrapotu. Z vařeného řepíku lékařského můžete ústy inhalovat i páru. Do půl litru vroucí vody dejte 2 lžíce sušeného řepíku, převařte a následně nad parou inhalujte. Inhalace je nejúčinnější ráno po probuzení.

Přelijte 2 lžičky slézu okrouhlolistého 200 ml vroucí vody, 10 minut nechte vyluhovat a sceďte. Kloktejte několikrát za den.

Obklad ze slézu nebo sporýše

Na noc si uvaříte opět nálev ze slézu okrouhlolistého a zamícháte do něho ječnou mouku, aby vznikla kaše. Kaši přiložíte na noc na krk ve formě obkladu. Na plátno dáte kaši, přiložíte na krk a převážete šátkem.

Do másla zamícháme nať ze sporýše lékařského rozdrcenou na prášek, naneste v silné vrstvě na krk a převažte na noc plátnem.

Jak se chrapotu vyhnout?

  • Vyhýbejte se studeným nebo ledovým jídlům a nápojům.

  • Zvlhčujte vzduch v bytě.

  • Vyhýbejte se průvanům a klimatizaci.

  • Je-li venku studené počasí nebo mrzne a fouká vítr, chraňte se vhodnou šálou přes krk a ústa.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se