×
Hledat v našem blogu

Podzimní péče o bobuloviny

Stejně jako u stromů, se v zásadě vždy jedná o závlahu, odstranění starých a nemocných větví a mladých, slabých výhonů jdoucích do koruny, nebo těch větví, které se překrývají, vypletí a prokypření půdy, přihnojení vyzrálým kompostem, zahrnutí mulčem, ať už klasickým z kůry, nebo třeba chvojím.

Rybíz

V případě, že pěstujete keřové rybízy, je nejlepší úroda z 2–3 letých větví, ty starší odstraňte hned po sklizni přímo u země. Na keři ponechte 8–12 větví, zmlaďte tedy zhruba jeho třetinu, jednoleté výhony ale rozhodně nezkracujte.

V případě rybízu stromkového zkraťte všechny větve o jednu třetinu, odstraňte suché či slabé větve a ponechte celkově 8–10 nejsilnějších větví. Střed koruny musí být prosvětlený, jako ochrana před plísňovými a houbovými chorobami. Zkontrolujte oporu a úvaz, protože silné větry by mohly stromky poškodit, pokud by opora nebyla dostatečná. 

Maliny

U maliníku po sklizni odstraňte všechny výhony, které tento rok plodily, poznáte je podle tmavšího dřeva, maliník totiž plodí na letorostech vyrostlých z loňských výhonů. Odstraňte také slabé, poškozené či napadené letorosty a ponechejte jen asi dvacet nejsilnějších výhonů na každý čtvereční metr. Tyto výhony zkraťte také o třetinu, ale až na jaře. Na zimu můžete poskytnout maliníku oporu před větrem či sněhem, mezi dva kůly stačí natáhnout silnější provaz a maliníky o něj opřít či opatrně přivázat. Pruty jsou náchylné k promrzání, takže je vhodné maliníkům udělat před zimou nastýlku z vrstvy zeminy. Maliník je kyselomilný, je tedy vhodné mu před nástupem zimy dopřát trochu rašeliny i hořečnatého hnojiva.

Ostružiny

Podobný princip řezu jako maliník má ostružiník, který plodí na jednoletých výhonech, tedy těch, které narostly v předchozím roce. Oplozené dvouleté výhony po sklizni odumírají, a buď je můžete ořezat těsně u země již teď na podzim, nebo je ponechat přes zimu, aby poskytly zbývající rostlině částečnou ochranu před mrazem a ořezat je pak až na jaře. Na podzim je u ostružiníku, stejně jako u maliníku, vhodné provést nastýlku vrstvou zeminy jako ochranu před promrznutím.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se