×
Hledat v našem blogu

Není kopřiva jako kopřiva

Ať už je spatříte za oknem bytu nebo venku jako nádobové či záhonové rostliny okrasné kopřivy zaujmou pestrostí svých listů. Nenáročnost pěstování a snadné množení z nich dělá oblíbené letničky, v bytě je můžete ale pěstovat po celý rok.

Okrasná kopřiva (Coleus), jinak známá jako koleus, pochvatec, kopřivěnka, to vše jsou názvy jedné rostliny, která pochází z jihovýchodní Asie a Austrálie, ale jako okrasná se rozšířila po celém světě. Coleus-Blumei-hybridy se souhrnně označují vyšlechtěné exempláře, jež se od sebe liší nejen různým zbarvením a tvarem listů, ale i kresbou, kterou na nich můžete vidět.

Pěstujeme-li ji jako letničku, vynikne jak v nádobě na balkoně, tak i na záhoně. Jednoduše lze kombinovat také s jinými rostlinami. Aby byl výsledek co nejlepší, sesazujte pestřejší kultivary se vzhledově méně nápadnými.

Rostliny k vyrovnanému růstu potřebují velmi světlé stanoviště – ve stínu se listy vybarvují výrazně méně nebo vůbec, tma a chlad mohou způsobit opad listů. Pozor u světlých odrůd, ty jsou citlivé na slunce, které jim je schopno popálit listy, a to obzvláště hned zjara, kdy se rostliny umísťují ven. Pokud pěstujete africké kopřivy v bytě, za sklem okna, jsou zapotřebí chránit – podobně jako třeba orchideje – před letním poledním úpalem. Zeminu udržujte vlhkou, ne přemokřenou. Výborným řešením jsou samozavlažovací truhlíky, pěstujete-li kopřivy v nádobách. Rostlinám dopřejte pravidelné hnojení a propustný, spíše lehčí substrát, pozor jen na vysoký obsah dusíku v hnojivech, po kterém listy ztrácejí pestré zbarvení. Rostlina má nenápadné květy modrofialové barvy, v porovnání s listy jsou méně atraktivní, a vzhledem k tomu, že rostlinu jejich tvorba značně vysiluje, je zapotřebí tyto květy pravidelně a včas odstraňovat.

Jestliže je rostlina přelitá, mohou se objevit houbové choroby nebo černání stonků. Přeschnuté rostlině mohou opadat listy, rozhodně ji však nevyhazujte, zkuste ji probrat k životu - květináč postavte do větší nádoby s vodou a nechte ho tam tak dlouho, dokud budou ze substrátu vycházet vzduchové bublinky. Většinou se rostlina zase vzpamatuje, pokud by to však nepomohlo, seřízněte ji, znovu obrazí.

Kdybyste chtěli africké kopřivy uchovat i přes zimu, bude pro ně nejvhodnější místnost s teplotami od 10 do 12 stupňů Celsia, nejsou totiž mrazuvzdorné (při vyšší teplotě je nutné zajistit jim velmi světlé umístění). Starší exempláře bývají vespod bez listů, je vhodné tedy rostliny seříznout a poté pravidelně zaštipovat, aby se zahustily a větvily.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se