×
Hledat v našem blogu

Padlí – popis a ochrana

S padlím se můžete setkat téměř kdekoliv, zejména v období střídavého počasí a vyšší vlhkosti. Šíří se poměrně rychle a postihuje široké spektrum rostlin. Jsou nějaká preventivní opatření a jak zasáhnout v případě výskytu této choroby?

Padlí (Podosphaera) je houbové onemocnění, které napadá různé zahradní dřeviny i rostliny a nevyhýbá se ani rostlinám pokojovým či pěstovaným ve sklenících. Napadá prakticky všechny zelené části rostlin i plody ovoce a zeleniny. Napadené rostliny nejen že nevypadají pěkně a zdravě, ale je ohrožen i jejich růst, plodnost a následná tvorba semen. Padlí ohrožuje také přezimování rostlin, napadené rostliny často vymrznou.

Teplotní výkyvy v letním období, vlhko a mírný pohyb vzduchu rozvoji houbového onemocnění napomáhá. Naopak průvan, dlouhodobé suché a teplé počasí výskyt padlí omezuje. Nepřímo se na potenciální zkáze rostlin podílejí i známí škůdci, jako jsou mšice, puklice, molice či svilušky, jež přenášejí viry. Na jejich lepivých výkalech, které zůstávají na listech rostlin se pak houby snadno usazují. 

Typickým projevem této nemoci je bělošedý povlak, který rostliny dusí a postupně se šíří prakticky na všechny její části. Listy nemají přirozený lesk, rolují se směrem nahoru, někdy se objevují i puchýřky. Nejprve ho lze pozorovat na vrchní části listů, pak na spodní straně, postupně se mohou tvořit žlutohnědé skvrny s různě tvarovanými okraji. Plíseň často napadne i poupata. V pokročilém stadiu rostliny usychají a často nezbývá nic jiného, než jejich likvidace.

Známe různé druhy padlí, většinou jsou pojmenovány podle rostlin, které napadají - např. padlí révové, okurkové, angreštové, padlí jabloní, azalek, begonií i dalších okrasných rostlin. Prevencí je poskytnout rostlinám dobré životní podmínky, je nutné zachování vzdušnosti porostu, výběr vhodného stanoviště a sázet odolné druhy a kultivary. Důležité je také udržování okolního prostředí, např. hrabání a odstraňování opadaného listí.

Včasný zákrok při výskytu onemocnění přispívá k ochraně stromů i rostlin - napadené části odstřihávejte a bezpečně zlikvidujte. Pomůže i přihnojení draslíkem. Vhodným prostředkem proti padlí je biologický postřik Bioan, který podporuje zdravotní stav rostlin a má výrazné vedlejší účinky proti houbovým chorobám, zejména ze skupiny padlí; přípravek je vhodný na okurky, tykve, vinnou révu, růže, okrasné rostliny, angrešt,..., dále můžete použít Bioton nebo Bioblatt. Tyto prostředky se používají především preventivně nebo co nejdříve při zjištění prvních příznaků (aplikuje se zpočátku 1-2x/týden, později každých 14 dní, nutné je postříkat i spodní strany listů).

Používáte-li fungicidy je nezbytné přípravky střídat a dodržovat doporučené návody, aby se omezil vznik rezistentních kmenů padlí.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se