×
Hledat v našem blogu

Srpen v zahradě

Pravidelnou péči potřebují odkvetlé rostliny, jejichž květy je potřeba odstraňovat průběžně. Rostliny by se vysilovaly zbytečnou tvorbou semen. Usychající stonky odkvetlých rostlin již nejsou tolik dekorativní.

V srpnu již nepřihnojujte růže, aby výhony stihly do podzimu dobře vyzrát.

U růží také pravidelně odstraňujte plané výhony (jejich listy vypadají jinak). Při té příležitosti je potřeba zkontrolovat, zda nejsou rostliny napadeny různými škůdci či chorobami. V případě napadení použijte ochranný postřik včas. Ve vlhkém počasí se z chorob může objevit například padlí nebo černá skvrnitost.

Nyní je ideální doba pro řez živých plotů.

Speciálním hnojivem pro kyselomilné rostliny hnojte vřesy a vřesovce. V období sucha je zalévejte, stejně jako jiné rostliny. K již odkvetlým pivoňkám můžete přidat také hnojivo.

Pokud je sucho a teplo, rostliny zalévejte. Lepší je důkladná zálivka např. obden či ob dva, než jen lehké pokropení hlíny. Vyhýbejte se zálivce na listy, aby rostliny nenapadla plíseň. Voda se musí dostat přímo ke kořenům. Nejvhodnější je ranní zálivka.

Záhony pravidelně odplevelujte a občas také prokypřete půdu (zejména pak po dešti, kdy je půda „udusaná“). Okopané záhony lze mulčovat, např. posekanou trávou - mezi rostlinami neporoste plevel, navíc rozkládající se hmota dodá půdě živiny.

Můžete zmladit rododendrony – asi třetinu nejstarších větví odstraňte, přesadit velkokvěté kosatce nebo začít s dělením trsů trvalek, tedy těch odkvetlých.

Průběžně se věnujte sběru a sušení bylinek, nejen v kuchyni budou v zimním období vítaným zpestřením pokrmů, ale použít je můžeme i v domácí lékárně. Bylinky můžete zkusit namnožit řízkovánímlevandule, yzop, rozmarýn a spousta dalších při správné péči ochotně zakoření.

Pokud cibuli „lehne“ nať, je čas na její sklizeň. Vyjměte ji z půdy a nechte ležet na záhoně (pokud tedy nehlásí meteorologové vydatné deště, v tom případě ji rozložte třeba do pergoly nebo na jiné zastřešené místo, kde je průvan). Nesmí se zapařit.

Jahodníky zbavte starých listů a odnoží, pokud je nevyužijete na rozmnožení. Rostliny přihnojte jednosložkovým nebo kombinovaným hnojivem.

Podezřele svinuté listy, zaschlé, žluté či napadené škůdci odstraňujte. V začátku tak můžete předejít rychlému rozšíření chorob a v případě napadení na ně budete moci včas reagovat.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se