×

Vypěstujte si lahodné fíky

Fíkovník patří do rodiny s téměř 1000 druhů stromů a keřů z čeledi morušovníkovitých. Plody můžeme konzumovat čerstvé i sušené. V našich podmínkách se nejčastěji pěstuje fíkovník smokvoň (Ficus carica).

Keř je opadavý, s nenápadnými květy. Pokud budete kupovat vzrostlou rostlinu někde v zahradnictví, dejte si pozor, ať koupíte samičí, která plodí. Lepší je však pěstovat obě rostliny, tu samčí i samičí, velmi blízko u sebe.
Pěstovat lze ale i druhy, které opylení nepotřebují, vegetativně množíme jen samičí rostliny. Z těchto kultivarů sladkých plodů dočkáte mnohem pravděpodobněji. Dají se dobře rozmnožovat, stačí, když během léta odeberete malé větévky jako řízky - odstřihneme asi 25 cm dlouhou vyzrálou větvičku, sestříháme listy na ½ čímž zmenšíme listovou plochu a zabráníme tak velkému odparu. Řízek píchneme do rašelinového substrátu nebo do vody, nádobu se substrátem můžeme zakrýt průhledným sáčkem pro udržení vlhkosti.

"Sladkých plodů fíkovníku se dočkáte nejsnáze z rostlin, které nepotřebují opylení hmyzem."

Fíkovým rostlinám dopřejte humózní půdu a pomalu působící organická hnojiva. Keř je třeba hnojit každoročně, zato půdu v okolí není potřeba kypřit (fíkovník má nejen hluboké, ale i povrchové kořeny). V letních měsících hojně zaléváme.
Pěstujete-li fíkovník volně v půdě, na podzim je vhodné nevyzrálé letorosty dostatečně přikrýt. Fíkovník je dle druhu mrazuvzdorný do cca -16°C. Pokud rostlina částečně namrzne, během jara se většinou dobře zregeneruje. Dá se ovšem také dobře pěstovat i v nádobě jako přenosná rostlina. 
Zdřevnatělé výhony během léta postupně vyřezáváme - fíkovník by měl mít pouze ohebné letorosty (jedno a dvouleté), protože právě na těch se na podzim dočkáme chutných plodů. Rostlina plodí po 3 až 5 ti letech.

Fíky mají vysoký obsah vitamínů, minerálů a aminokyselin, nechybí jim ani látky podporující trávení (enzymy). Podporují dobrou náladu, zvyšují soustředění podporou mozkové činnosti a v obvazech hojí rány, doporučuje se i při redukčních dietách.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se