×
Hledat v našem blogu

Rostliny, které dýchají atmosférou dovolené

Většinou jde o choulostivé krásky, které je ideální pěstovat v nádobách, protože naši zimu by venku pravděpodobně nepřežily. Na zimu je musíme přestěhovat do chodby, garáže či zimní zahrady. Za trochu péče se ale odvděčí záplavou barevných květů. A pokvetou prakticky celé léto. 

Tymián (Thymus vulgaris)

Jedná se o nízký keřík s drobnými tmavě zelenými lístky, které zkrášlí nejen okenní parapet, ale i záhon. Dopřejte mu suchou, písčitohlinitou zeminu, v níž mu nebude hrozit nadbytek živin a přemokření.
V případě pěstování v nádobě nezapomeňte na dostatečnou drenážní vrstvu.

Štětkovec (Callistemon laevis)

Tato ozdobná rostlina je charakteristická velkým množstvím jasně červených květenství, která tvarem připomínají štětky na mytí láhví (odtud také jeho jméno). Tato květenství jsou dlouhá kolem 10 cm.
V létě rostlinu pěstujeme venku na slunném nebo mírně přistíněném stanovišti. Přezimuje ve vnitřních prostorách s dostatkem světla a teplotou okolo 10 °C.

Sapan Gilliesův (Caesalpinia gilliesii)

Tento keřjemné listy a celý působí vzdušným dojmem. Jeho hroznovité květenství je žluté barvy a pouze z vnitřku květu vyčnívá svazek červených tyčinek.
Dobře snáší nižší vlhkost vzduchu a vyhovuje mu stanoviště se zásaditým substrátem na prosluněném místě. V zimě vyžaduje bezmrazé a světlé stanoviště s teplotou 3–8 °C.

Korálovec hřebenitý (Erythrina cristagalii)

V jeho domovině, Jižní Americe, vytváří tento korálovec opadavé keře nebo stromky, které jsou vysoké až 7 metrů. V nádobě ovšem doroste nanejvýš do 2 metrů. Kvete velkými červenými květy od července do října.
Na podzim začnou rostlině opadávat listy a jakmile jsou větve holé, je ji vhodné hluboce seříznout až ke zdřevnatělému kmeni, aby se stromek na jaře rozkošatěl. U keřovitého typu odstřihneme výhony kus nad zemí.
Přes zimu vyžaduje bezmrazé a světlé stanoviště s teplotou mezi 3–8 °C.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se