×
Hledat v našem blogu

Jak chránit úrodu bez chemie?

Chemických postřiků nejdete v zahrádkářských potřebách nepočítaně. Na trhu je však spousta biologických prostředků a postřiků, které překvapí dobrou účinností, nebo zkuste použít jiné triky.

Mandelinka bramborová (Leptinotarsa decemlineata) neboli americký brouk, je dobře známý žlutočerně pruhovaný brouček velký přibližně 1 cm s nechvalnou pověstí. Za jeden rok se mohou vylíhnout až tři generace. Larvy i dospělci se živí listy brambor, lilků i rajčat.

Jak na prevenci? 

  •  - mandelinka přezimuje v půdě, brambory tedy nevysazujte na stejné místo jako v předešlém roce

  •  - používejte biologické postřiky s neem olejem

  •  - účinnou metodou, je použití popela – nasypte ho na zelené části rostliny a na zem vždy ráno a po dešti, použít také lze postřik, kdy 100 g prášku smícháte s 10 l vody, rostliny ošetřujte 1–2 x za 2 týdny, po odkvětu stačí 1 x do měsíce

  •  - máte-li po ruce dostatek kopřiv, využijte jejich sílu a udělejte kopřivovou jíchu – do 10 kg kýble jich dejte co nejvíce a zalijte je vodou, za cca 5–7 dní výluh přeceďte a nalijte do rozprašovače (postřik je účinný především proti čerstvě vylíhnutým larvám)

  •  - mandelince vadí některé druhy rostlin, jako je křen selský, kopr, tymián, šalvěj, celer nebo máta peprná, v jejich sousedství se odmítá usadit, proto je zasaďte mezi brambory

  •  - listy brambor posypejte kukuřičným škrobem a jemně je navlhčete, mandelinka se nafoukne a zemře, rostlinám škrob neuškodí.

Připravili jsme si pro tip na přírodní postřik z vratiče obecného (Tanacetum vulgare) proti padlí, rzi, mšicím i mandelince

Z vratiče se připravuje výluh nebo hnojůvka:

300–500 g čerstvých rostlin (můžou být jen květy) nebo 30 g sušených přelijeme 1 l vroucí vody a necháme vyluhovat. Lze je také nechat zkvasit v 1 l dešťové vody, což ovšem trvá až 3 týdny.

Roztokem preventivně stříkáme jabloně před vyrašením proti padlí. Po odkvětu opakujeme postřik 1x týdně, ovšem roztok ředíme v poměru 1:3.

Vratičový koncentrát úspěšně bojuje proti vlnovníku rybízovému, ostružinovému, malinovníku šedému, pilatce běloskvrnnémšicímmandelince bramborové a také proti rzím

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se